SAMSUNGAu fãcut sant sã nu mai meargã masinile de gunoi la groapa din Petrila si au amendat toti cãutãtorii de „comori” din spatiul ce a servit ca groapã de gunoi acolo. Solutia a fost necesarã, din cauza celor care nu au înteles cã acolo nu se mai poate depozita gunoi, dar si a celor care continuã sã scormoneascã printre resturi.

Administratia localã din Estul Vãii Jiului a fost la Ministerul Mediului pentru a clarifica problemele mentionate în raportul întocmit de comisia ce a venit aici de la Uniunea Europeanã, iar acum au pus în practicã metode inedite prin care sã împiedice activiatea pe terenul fostei gropi de gunoi. Locul este, însã, mai mereu, împânzit de oameni sãraci care cautã sã supravietuiascã cu ce gãsesc acolo. „Anul trecut în luna iunie a fost aici o comisie de la UE, care monitorizeazã închiderea gropii de gunoi. Acolo au gãsit 5 puncte, pe care le-au considerat a fi în neregulã, din cauza activitãtii de la groapã. Noi ampregãtit toate docuemntele si am clarificat situatia. Urmeazã sã întocmim un act în care sã le prindem si le vom înainte comisiei europene. Din punctul meu de vedere s-au respectat acum toate directivele. Acolo nu mai ajunge acum gunoi, pentru cã noi am fãcut un sant transversal ca sã nu mai poatã urca nicio masinã de gunoi, dar mai avem  probleme cu oamenii care scormonesc în gunoi si acum, pentru a recupera PET-uri, sau alte materiale. Noi le-am dat amenzi si nu putem sta acolo zi si noapte sã pãzim groapa”, recunoaste Vasilicã Jurca, viceprimarul orasului Petrila.

foto Ramona SuteuGroapa de la Petrila a fost propusã pentru realizarea unui deponeu pentru întreg judetul Hunedoara, dar din cauza protestelor, perimetrul va fi ecologizat si închis. Chiar dacã si acum pot fi vãzuti oameni care trãiesc din ce gãsesc la groapa veche, fosta groapã va fi ecologizatã, iar terenul nivelat. „Din 2011, avem o hotãrâre de consiliu prin care terenul l-am dat cãtre Consiliul Judetean în vederea închiderii. În momentul acesta se aflã în faza de licitatie si sperãm ca pânã la sfârsitul anului sã înceapã lucrãrile de închidere si ecologizare”, a mai adãugat Vasilicã Jurca.

Nu o datã, groapa a luat foc si a fumegat zile în sir, iar autoritãtile locale au încercat din rãsputeri sã limiteze accesul oamenilor în acest loc. Acum toate sperantele sunt îndreptate spre cei care vor ecologiza perimetrul si vor întrerupe definitv activitatea de la fosta groapã de gunoi a orasului.

Diana Mitrache