7Termen nerespectat pentru deschiderea sectiei de îngrijiri paleative de la fostul spital de Boli Cronice din Petrila. În urmã cu o lunã de zile, primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel a declarat cã sectia de boli paleative si cea de boli cronice se vor deschide în vechea unitate spitaliceascã din localitate.

 Acestea vor functiona în subordinea Spitalului de Urgentã din Petrosani, iar managerul unitãtii medicale spune cã în urmãtoarele zile se va încheia un contract cu Casa Judeteanp de Asigurãri de sãnãtate, iar abia apoi se va ”tãia panglica”.

”În luna iunie trebuie sã se încheie toate demersurile pentru deschiderea celor douã compartimente, cel de îngrijiri paleative si cel de cronici. S-au efectuat la nivelul clãdirii lucrãri de igienizare care trebuiau fãcute pentru a putea desfãsura activitatea în acea clãdire. S-au fãcut demersurile cãtre Directia Sanitarã pentru acordarea autorizatiei de functionare care a fost primitã în cursul sãptãmânii trecute si în aceastã bazã cu Casa de Asigurãri se va face contractul pentru a se putea începe activitatea”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.

La Petrila va functiona singura sectie de îngrijiri paleative din judetul Hunedoara. Singurul medic oncolog va trata pacientii cu astfel de nevoi.

”La nivelul celor douã compartimente la nivel de interne va fi doctorul Tecar care se va ocupa, iar pe partea de îngrijiri paleative înafarã de doctorita Mununar nu este altcineva. Nu existã evidente pânã în momentul de fatã, la îngrijiri paleative pot intra în discutie pacienti cu probleme mai serioase de tratament care pot fi fãcute mai dificil la domiciliu dar care pot fi ajutati în acest mod”, a mai spus sursa citatã.

Edilii din Petrila încã sunt în discutii cu cei de la SUP în ceea ce priveste o posibilã datã pentru deschiderea sectiilor.

”Suntem în plinã campanie de igienizare a spitalului, zugrãvim, vopsim reparãm instalatia electricã. Cred cã în aceastã sãptãmânã conducerea de la Spitalul de Urgentã din Petrosani împreunã cu primarul de la Petrila si cu cel de la Petrosani vor stabili si data exactã când va fi redeschis si spitalul, care de fapt va fi o sectie a spitalului din Petrosani”, a declarat viceprimarul orasului Petrila, Vasile Jurca.

Petrilenii sunt cei mai avantajati de aceastã mãsurã de a înfiinta sectii externe ale spitalului din Petrosani. Oamenii spun cã nu vor mai fi nevoiti sã facã naveta pânã la Petrosani.

Monika BACIU