6Frumusetea manifestãrilor de Ziua Copilului, din localitãtile Vãii Jiului, a însufletit si înseninat locuitorii dintre Jiuri. Dar au existat si altfel de manifestãri, remarcabile, care nu se vãd. Printre acestea a fost si ruga unor tineri din Petrosani pentru prietenul si colegul lor, care a suferit o interventie chirurgicalã complexã si care avea mare nevoie de ajutor. Ruga înãltatã cãtre Cer, de ziua lor, a fost împlinitã!

În vara anului 2011, Gabriel Bolfescu, era în febra examenelor de bacalaureat. Un tânãr senin, optimist care nu dãdea nici un semn cã ar fi ceva în neregulã. Dimpotrivã! Gabriel stie cã viata este cu suisuri si coborâsuri si nu a fãcut o dramã din faptul cã se aflã doar în grija tatãlui, cu un venit modest. Si alti tineri si familii o duc destul de greu, unii chiar foarte greu. Stia cã trebuie sã învete, sã facã ceva cu viata lui pentru a iesi cumva din caruselul lipsurilor…

A intrat în focul bacalaureatului încrezãtor. I s-a fãcut rãu în timp ce-si sustinea

examenul si si-a pierdut constienta. A fost transportat imediat la Spitalul de Urgentã Petrosani unde i s-a fãcut rapid un RMN cerebral. Diagnosticul a fost cutremurãtor, neasteptat pentru tânãrul vesel si plin de energie: malformatie arterio-venoasã temporalã si unui hematom intraparenchimatos, în partea dreaptã a capului. S-a decis trimiterea lui imediatã, cu elicopterul, la Clinica de neurochirgie Timisoara. A fost supus unei operatii complexe. Acum Gabriel este bine, este la fel de senin si optimist.

6-1Doar cã sãnãtatea trebuie întretiunutã si asta costã bani în cazul lui. Iar atunci când nu-i ai munca celor de la Spitalul Petrosani si Timisoara poate fi degeaba, iar Gabi… Controalele anuale presupun investigatii costisitoare, cel putin 7 milioane lei vechi, iar acesti bani nu existã, tatãl bãiatului având un venit insuficient, iar Gabriel nu a avut succes în tentativele sale de a se angaja, desi este priceput în multe si extrem de serios.

Ca urmare, tinerii social-democarati de la Petrosani, adunati de cel mai tânãr consilier local si presedinte al lor, Lavinia Grigoriu, au încercat sã gãseascã solutii pentru Gabriel. Era 1 Iunie – Ziua Copilului…  ”Întotdeauna existã solutii, dar trebuie sã le gãsim si începem acea cãutare ca în jocul copilãriei ”apã – foc”. În cele mai multe cazuri am gãsit aceste solutii, iar când nu le-am gãsit ne-am sustinut aici, unii pe altii” – spune Lavinia.

La acea întâlnire-sedintã pentru sãnãtatea lui Gabriel a fost invitatã cel mai dinamic si implicat om al organizatiei PSD, vicepresedinta Mariana Popa. Telefonul ei ”s-a înrosit” în cãutarea de informatii, de specialisti si responsabili cãrora sã le pese, sã vrea si sã poatã ajuta.

”Stim cu totii cã se poate. Problema este sã gãsim pe acei oameni dispusi sã-si rupã din timpul lor, sã se aplece asupra cazului si în cadrul legilor si regulamentelor sã identifice modalitatea de a ajuta. În lupta asta generalã de supravietuire existã tendinta de a expedia cu un ”nu se poate” pe cel care vine sã cearã ajutorul si clar nu este bine pentru sãnãtatea noastrã, ca oameni, pentru cã fãrã implicare, fãrã un pic de entuziasm riscãm sã devenim niste matrite ale fisei postului. Voi avea o întâlnire peste o orã cu o persoanã care s-a arãtat deschisã” – a declarat Mariana Popa, numitã si ”mama rãnitilor de viatã”.

6-2Tinerii i-au urat succes si au responsabilizat-o si mai mult spunându-i cã îi vor tine pumnii, cã se vor ruga sã reuseascã si cã o asteaptã cu vestea cea bunã. Dupã plecarea ei, în sala s-a lãsat o liniste apãsãtoare. Unul dintre bãieti a încercat sã ”spargã” tensiunea asteptãrii cu glume, cu haz de necaz, dar nu i-a prea iesit.

De Ziua Copilului, pret de circa o orã, câtiva copii ai Petrosaniului s-au rugat pentru prietenul lor, pentru ca oamenilor sã le pese, sã vrea si sã poatã….  Si au putut si au vrut!!

”Îl asteptãm luni (astãzi – n.n.), sã vinã cu documentele la Spitalul Municipal Lupeni si va fi investigat si dacã se impune, îl vom trimite la clinici de specialitate, dacã acest caz depãseste competentele Spitalului nostru. Este un tânãr din Lupeni si vom

proceda asa cum am fãcut-o si cu altii în situatia lui. Facem tot ce putem pentru a sprijini cetãtenii si, ca administratie, rãspunedem tuturor solicitãrilor pentru cã asa mentinem în functiune si Spitalul Lupeni” – a declarat ”salvatorul” tânãrului, presdintele Consiuliului de Administratie al Spitalului Lupeni, Gabriel Lungu.

La întoarcerea între tineri, Mariana Popa a fost primitã cu aplauze, iar Omul care le ajutã prietenul a fost binecuvântat.

Ileana Firtulescu