Sirul executãrilor silite continuã în cazul stufosului dosar al firmelor Habitat XXI si Ardi Ardi SRL Petrosani, pentru recuperarea de cãtre bãnci si persoane fizice a uriaselor sume împrumutate de sotii Arthur si Diana Csiki din Petrosani. Dupã case, apartamente, terenuri etc., a venit si rândul Cãsutei Olandeze din Petrosani, care este scoasã la licitatie în favoarea BCR, pentru suma de 584.960 lei, bani ce ar acoperi o parte din datoria de circa 16 miliarde lei vechi din acest dosar de executare silitã.

Cine nu-si aminteste de faima celor douã firme, Habitat XXI si Ardi Ardi SRL?! Lume bunã roia în jurul celor doi proprietari Arthur si Diana Csiki, din Petrosani, care erau pe val si erau considerati oameni de afaceri seriosi, cu talent în domeniu. Încredrea s-a prãbusit ca un castel de cãrti atunci când un dosar penal voluminos, cu încrengãturi nebãnuite, s-a nãscut la Politia municipiului Petrosani. Zeci si zeci de persoane au fost 2-1convinse prin diverse tertipuri sã scoatã credite de la diverse bãnci de Arthur si Diana Csiki, cei care detineau  vestitele firme SC HABITAT XXI SRL si SC ARDI ARDI SRL Petrosani. Respectivele firme aveau lanturi de magazine cu produse electronice si electrocasnice, telefonie mobilã, materiale de constructii si design etc.

Arthur si Diana Csiki, si prin extindere alte persoane si institutii, sunt cercetati pentru înselaciune, fals, uz de fals si modul de acordare a creditelor. Perioada în care s-au sãvârsit aceste fapte se întinde pe câtiva ani, iar persoanele înselate – parte dintre ele – au fost executate silit, altele urmeazã,  pentru cã firmele, respectiv stãpânii lor, nu au plãtit creditele scoase de salariati, cel mai ades pe documente false întocmite de cele douã firme.

Între timp au început sã curgã executãrile silite formulate de bãnci si la adresa stãpânilor, nu doar a salariatilor înselati, care astfel au pierdut sau vor pierde sedii si apartamente.

Executãrile au ajuns si la cunoscuta clãdire din buricul târgului, Cãsuta Olandezã, situatã vizavi de Hotel Petrosani. Anuntul de

vânzare prin licitatie organizatã de Biroul executorului judecãtoresc Emilia Popescu, precizeazã cã pretul de pornire este de 584.960 lei si licitatia va avea loc în 17 iunie 2013.

Chiar dacã se va vinde la acest pret, ce multora li se pare foarte mare, tot nu ar acoperi ipoteca si notãrile din Cartea Funciarã a imobilului în cauzã.

Adicã 250.000 euro – ipoteca, 47.655 lei somatie de platã cãtre un creditor persoanã fizicã, 1. 553.530 lei somatie de platã totalã cãtre BCR Hateg. Însumate, acestea ajung la circa 16 miliarde lei vechi.

Deci nici vorbã ca aceastã vânzare a Cãsutei Olandeze sã acopere datoria la BCR pentru cã si alte bãnci se luptã sã-si recupereze banii. În cazul sotilor Csiki sumele sunt uriase, de sute de miliarde.Acestora  li s-au scos la vânzare si bunuri din alte judete, toate prin executãri silite.

Ileana Firtulescu