8Ministerul finantelor publice a rezolvat problema primãriilor cu arierate. Deputatul Monica Iacob Ridzi a primit rãspuns la interpelarea prin care solicita lãmuriri vizavi de situatia primãriei Aninoasa. Reprezentantii Ministerului de Finante spun cã administratia localã din Valea Jiului beneficiazã de bani de la bugetul de stat.

”Prin legea bugetului de stat pe anul 2013, nr. 5/2013, pentru bugetele locale s-au alocat sume defalcate din taxa pe valoare adãugatã pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, comunelor, oraselor, municipilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti sume cu destinatie specialã potrivit legislatiei în vigoare si sume defalcate din taxa pe valoare adãugatã prin echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipilor si judetului, care se repartizeazã pe unitãti administrativ-teritoriale, potrivit criterilor prevãzute în Legea finantelor publice locale nr. 273/2006, cu modificãri si complectãri ulterioare, respectiv capacitatea financiarã determinatã pe baza impozitului pe venit încasat pe locuitor în proportie de 70% si suprafata judetului, în proportie de 30%.

Repartizarea pe unitãti administrativ-teritoriale în cadrul judetului se face potrivit Ordinului comun al Ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice privind aplicarea formulei de alocare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Din sumele mentionate mai sus beneficiazã si Orasul Aninoasa, judetul Hunedoara”, se aratã în rãspunsul primit de Monica Iacob Ridzi de la Ministerul de Finante.

În situatia în care o unitate administrativ-teritoriala are calitatea atât de debitor pentru obligatii de platã restante înregistrate fatã de un furnizor de bunuri, servicii si lucrãri cât si de creditor pentru creantele fiscale restante, cãtre bugetul local ale furnizorului respectiv, acesta poate opera stingerea obligatilor reciproce potrivit procedurii privind aprobarea Procedurii de compensare conform Ordonantei de urgentã a Guvernului  nr.12/2013 si publicat în Monitorul Oficial.

Administratia localã din Aninoasa a primit 62 de mii de lei din trezorerie, însã la nivelul ministerului nu se cunosc aceste aspecte.

”De asemenea, vã facem cunoscut cã orasul Aninoasa a solicitat contractarea unui împrumut din trezorerie care va fi analizat dupã publicarea legii pentru aprobarea ordonantei de urgentã nr.3/2013 prin care s-a suplimentat limita împrumuturilor din trezorerie cu 180 de milioane de lei”, se mai aratã în rãspuns.

Primãria din Aninoasa are datorii mari atât la creditori cât si la diferite societãti. Aceasta a rãmas si fãrã apã potabilã din cauza neplãtii facturilor restante.

Monika BACIU