6Animalul sãlbatic a fost  descoperit, ieri dimineatã, în mijlocul drumului la Iscroni-Aninoasa, iar localnicii s-au temut ca nu cumva sã fie turbat.

Un angajat al unei firme din apropiere a anuntat autoritãtile dupã ce a vãzut vulpea în mijlocul drumului, iar omul se temea cã ar putea avea rabie si nu si-a lãsat colegii sã se apropie de animalul sãlbatic, desi era mort. Bãrbatul spune cã a mai vãzut vulpea în ultimele zile si i s-a pãrut cã era bolnavã. „Dimineata o vedeam pe aici, nu pãrea cã se sperie de oameni sau de masini. Parcã mergea pe trei cãrãri si cred cã a lovit-o o masinã. Cã o fi bolnavã sau nu, nu pot sã spun. Nu m-am apropiat de ea sã o ating pentru cã turbarea se ia si dacã vulpea e moartã. Prin zonã nu sunt multe gospodãrii ca sã zici cã stã pe aici ca sã mãnânce gãinile oamenilor”, a spus bãrbatul care a dat alerta.

Sfãtuiti sã nu atingã animalul

Imediat medicii specialisti cadrul DSVSA Hunedoara s-au mobilizat pentru a lua probe prin care sã stabileascã dacã avea rabie. „La toate aceste animale sãlbatice se aduce capul pentru examenul pentru depistarea rabiei. Dacã se dovedeste cã este turbatã se  instituie carantina de gradul III si se iau mãsurile care se impun în caz de asa ceva. Carantina se instituie, dacã este vorba de rabie, pe raza localitãtii si zonele limitrofe. În caz de suspiciune se mai iau probe si de la alte animale, însã în mod normal câinii ar trebui sã fie vaccinati antirabic. Pericolul nu este chiar asa de mare, cel care preleveazã probele are echipament de protectie si oricum sunt instructiuni clare. Sperãm sã nu fie probleme, oamenii sunt sfãtuiti sã nu intre în contact cu animalul. Pentru orice eventualitate se iau toate mãsurile pentru cã nu se stie, necazul ne paste la orice pas”, a declarat, Ioan Dumbravã, director executiv Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara. Anul trecut, în localitatea învecinatã a fost descoperit un focar de rabie, boala fiind descoperitã atunci la o pisicã. Cinci oameni au fost atunci suspusi tratamentului profilactic dupã ce au intrat în contact cu animalul bolnav.

Maximilian Gânju