10Preturile mai mici cu 30%, la alimente, comparativ cu media europeanã, nu alinã cu nimic durerea românului care are salariul de cinci ori mai mic decât aceeasi medie europeanã si de 10 ori mic decât cel mai mare salariu mediu brut din Danemarca. Ca sã ne mai alinãm durerea, am aflat cã bulgarii o duc mai rãu ca noi. Atât!

Românii plecati de mai multi ani prin tãri strãine pentru a le fi rãsplãtitã munca la justa valoare, sunt extrem de bucurosi când vin în concediu în tarã. Acestia au exclamat invariabil, cã aici, la noi, alimentele sunt mai ieftine si se poate trãi mai bine.

”În Marea Britanie de exemplu, fãina simplã costã 5 lei, un ou – 0,75 lei, uleiul – 10 lei, o pâine 4,5 ron, deci sunt mai scumpe alimentele cam cu 30% decât aici. Si mã refer la alimentele cele mai ieftine” – a spus Peter Stevens, masterchef  în Anglia, aflat în Petrosani. Diferentele au fost confirmate de Econtext: preturile la alimente sunt, în România, cu circa 30% mai mici decât media europeanã.

Dar existã o mare diferentã! Salariile în România sunt mai mici de cinci ori fatã de media europeanã. Dacã masterchef  Peter Stevens are în tara lui, Anglia, un salariu mediu brut de 3.300 euro/lunã, noi avem doar 490 euro, adicã mai putin decât câstigã un englez pe sãptãmânã.10-1

Media salariilor europene este de 2200 de euro pe lunã, asa ca sã ne mai alinãm

durerea sãrãciei noastre! Chiar dacã ne bucurãm încã de preturi mai mici comparativ cu multe tãri europene, ne bucurãm fãrã bani în buzunar si la multe alimente doar ne uitãm!

Econtext  aratã care este nivelul preturilor fatã de media europeanã a fiecãrui stat si cât este salariul mediu brut în fiecare din aceste tãri. S-a corelat nivel preturi – salariu pentru a reda o imagine a tãrilor în care e bine sã trãiesti si din tãrile din care ar trebui sã fugi, dacã poti! Pe principiul cu ”capra vecinului”, ne putem consola cã bulgarii sunt si mai nãpãstuiti ca noi, cu un salariu mediu de 366 euro.

Dar când te uiti la celelalte tãri europene, ti se face rãu la gândul cã altii au avut norocul sã aibã conducãtori de nãdejde si mãcar visezi cã este locul în care ar fi bine sã trãiesti!

Ileana Firtulescu