Medicii au reusit sã salveze viata unei femei din Petrosani care avea o tumoare canceroasã de 10 centimetri în jurul cotului. Operatia constituie o premierã nationalã si a fost efectuatã la Timisoara.

Operatia a presupus îndepãrtarea unei tumori de la articulatia cotului si montarea unei proteze, fiind realizatã în prezenta unui medic din Israel. Pacienta, Alina Temerancã, de 29 de ani, s-a temut cumplit în ultimele luni pentru viata ei. De cinci ani, avea dureri cumplite la nivelul bratului, iar medicii i-au spus initial cã, probabil, va fi nevoie de amputarea mâinii. Din cauza suferintei, Alina abia putea sã aibã grijã de cei doi copii, unul de 12 ani si unul de 2 ani. Medicii si-au dat seama ce are abia în urmã cu câteva luni, când au trimis-o la Timisoara. Din pãcate, desi vestea bunã era cã bratul i-ar putea fi salvat, femeia s-a gândit cu disperare cum sã facã rost de 5.000 de euro, respectiv costurile protezei, dar si de banii necesari aducerii în România a medicului din Israel. Banii s-au strâns, însã, din donatii, la Petrosani având loc mai multe campanii de ajutorare a tinerei, iar operatia s-a efectuat la Timisoara. Medicul Gheorghe Noditi, seful Sectiei de Chirurgie Plasticã si Reparatorie a Spitalului Judetean din Timisoara, a declarat, într-o conferintã de presã, cã o echipã de specialisti ai sectiei a realizat interventia chirurgicalã, cu sprijinul unui medic din Israel, o operatie în premierã pentru România. “Este vorba despre o tumorã care s-a dezvoltat la nivelul articulatiei cotului, care a pornit de la membrana ce întãreste aceastã articulatie si care, la un moment dat, a blocat cotul într-o pozitie de 90 de grade. Initial s-a crezut cã este un diagnostic benign, dar la Spitalul din Petrosani au fãcut o biopsie si surpriza a apãrut în timpul interventiei, când si-au dat seama cã, de fapt, este vorba de o tumorã. Recomandarea era sã scoatem tumora, dar noi am fost putin sceptici, pentru ca nu puteam sã scoatem o tumorã în totalitate si sã avem si sigurantã.  Atunci ne-am gândit ca, fiind in jurul articulatiei cotului, sã consultãm pe cineva cu experientã în chirurgia oncologicã ortopedicã. L-am abordat pe profesorul Ervin Sucher din Israel si dânsul a studiat cazul.

Dupã o perioadã foarte lungã pentru noi, aproximativ zece zile, ne-a trimis un mail foarte scurt: ‘cred cã se poate’ si in momentul acela a început colaborarea cu dânsul”, a explicat medicul Gheorghe Noditi.

Potrivit medicilor, starea pacientei este bunã, dar are nevoie de câteva sedinte de chimioterapie.

Carmen Cosman