Primãria din orasul Petrila ar putea sã ajungã la minã. Acesta este unul dintre posibilele scenarii gândite, imediat ce mina se va închide. În aceste zile, administratia localã a vizitat zona minei, pentru a stabili cu exactitate care sunt clãdirile ce nu vor fi demolate la închidere.

Pentru mina Petrila a început numãrãtoarea inversã, dar oamenii din zonã nu ar vrea sã lase orasul sã fie afectat de asta. Asa se face cã toti cautã solutii si, vineri, o delegatie de la Primãria Petrila, împreunã cu specialistii care gândesc proiectul de remodelare a spatiului minei, au vizitat locatia.

3-1Printre ideile propuse a fost si aceea de a muta primãria chiar în spatiul în care acum este corpul administrativ al unitãtii miniere. „Le-am sugerat celor de la primãrie cã ar putea sã mute chiar sediul primãriei aici. Sunt clãdiri mari cu spatii bine delimitate si legate la utilitãti. Apoi, aici vor mai fi câteva hale de productie si chiar un posibil centru cultural, asa cum au gândit cei care au venit cu Ion Barbu la noi.

E o idee si, în plus, locatia ar fi chiar la intrarea în oras, aproape de centrul orasului”, a declarat Constantin Jujan, directorul actual al minei Petrila.

La minã a ajuns vinerea trecutã si delegatia de la primãrie, iar consilierii locali vor dezbate si aproba un proiect de hotãrâre prin care stabilesc ce clãdiri vor mai rãmâne si ce bani pot solicita pentru a le mentine în viatã, dupã închiderea minei.

„Avem un studiu de prefezabilitate pe care îl punem în dezbatere în Consiliul Local si vom elabora o hotãrâre de consiliu, cu care ne vom adresa Ministerului Economiei pentru a revizui proiectul de închidere a minei Petrila, care prevede pur si simplu demolarea tuturor clãdirilor”, a precizat Vasilicã Jurca, viceprimarul Petrilei.

Ion Barbu, renumitul om de culturã, a gândit, împreunã cu studentii care au elaborat o strategie pentru Petrila, un plan de revitalizare a spatiului care acum apartine unitãtii miniere aflatã pe ultima sutã de metri.

Totusi, dacã ideea va fi luatã în calcul, în clãdirile de la suprafatã ale minei va putea fi mutat întreg centrul administrativ al orasului, cu primãria, politia localã si chiar un muzeul minei. Acum, atât primãria, cât si politia sunt la celãlalt capãt al orasului, în clãdiri vechi si prea mici, iar oamenii au de parcurs orasul de la un capãt la altul, dacã au treburi administrative de rezolvat.

Diana Mitrache