În aceastã sãptãmânã s-au împlinit 16 ani de la înregistrarea unui tragic accident colectiv de muncã, la E. M. Dâlja, în urma cãruia 7 mineri si-au pierdut viata.

În prezent, fosta minã este închisã iar monumentul comemorativ înãltat, în anul 1997, nu mai seamãnã deloc cu originalul. Chiar dacã a mai fost cârpit, pe ici-colo, de cãtre reprezentantii autoritãtilor locale.

Fiind placat cu plãci de marmurã acesta a atras, imediat dupã închiderea exploatãrii miniere, atentia hotilor. Astfel, de pe monumentul închinat unor oameni care

si-au pierdut viata în minã au fost furate toate plãcile de marmurã. Asaltului hotilor nu i-au scãpat nici mãcar cele pe care erau inscriptionate numele minerilor decedati în urmã cu 16 ani. În plus, acesta a ajuns un fel de depozit de gunoi pe care troneazã sticle, cioburi si alte resturi lãsate în urmã de cei pentru care istoria mineritului nu mai reprezintã nimic.

1-1În ultimii ani, nu putini au fost cei care au solicitat reconditionarea si mutarea în alt loc a monumentului închinat vesnicei amintiri a ortacilor decedati în ultimul accident grav înregistrat la fosta minã Dâlja. Deocamdatã, însã, acesta a rãmas pe locul initial si aratã cum aratã. Mai exact, deplorabil… Dacã ar fi mutat, nimic nu ar mai aminti de faptul cã aici, pânã în urmã cu nu multi ani, functiona o unitate minierã în care lucrau câteva mii de oameni. “Cineva”, însã, ar trebui sã punã piciorul în prag si sã opreascã, odatã pentru totdeauna, distrugerea monumentelor sau clãdirilor care reprezintã o valoare istoricã a municipiului Petrosani…

Au trecut 16 ani…

În anul 1997, la Mina Dâlja a avut loc o explozie de metan, în urma cãruia s-a produs unul dintre cele mai grave accidente de muncã înregistrate în ultimii 35 de ani în minele din Valea Jiului. Din cauza unei deflagratii înregistrate în lucrãrile miniere aferente abatajului cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, au fost accidentati 12 mineri, dintre care 7 au decedat, alti 5 suferind arsuri grave.

1-2Comisia însãrcinatã cu identificarea cauzelor ce au condus la tragicul eveniment de muncã a descoperit defectiuni în aeraj, nerespectarea prevederilor Prescriptiei Tehnice privind modul de efectuare a operatiei de împuscare, amplasarea gresitã a capetelor de detectie a metanului, precum si “alte cauze organizatorice”. Pentru a cinsti memoria celor 7 mineri cãzuti pe frontul cãrbunelui, câteva luni mai târziu, în incinta minei a fost ridicat un monument comnemorativ. Timp de câtiva ani, pânã la închiderea minei, respectivul monument a servit, în fiecare an, drept loc de întâlnire a rudelor si urmasilor celor 7 eroi ai cãrbunelui.

Mircea Nistor