8Echipament minier uzat si lipsa fortei de muncã transformã huila din Valea Jiului în resursã marginalã. Ministrul delegat pe probleme de Energie, Constantin Nitã, promite o nouã strategie energeticã nationalã. Constantin Nitã a declarat joi ca în luna iunie va selecta “colectivul” care va elabora noua strategie enrgeticã nationalã.

Termenul de finalizare a documentului este toamna acestui an.

“În iunie vom încerca sa facem colectivul pentru o noua strategie energetica, care pâna în toamna va trebui sa schiteze o noua abordare. Vom vedea ce tinta (de timp – n.r.) vom lua în discutie”, a afirmat Nita la un seminar pe tema energiei.

România nu are în prezent un proiect functional de strategie energeticã. Un astfel de document a fost adoptat în 2007, pentru perioada 2007-2011. Alt proiect, pentru perioada 2011-2035, nu a fost aprobat înca de Parlament. Huila, din resursã marginalã în resursã strategicã. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã,  a declarat în umrã cu câteva luni cã se intentioneazã adoptarea unei legi prin care huila sã fie declaratã resursã strategicã.

„Colegii nostri deputati si senatori vor propune o lege prin care sã stabileascã, pe o perioadã de timp de doi-trei ani, ca huila sã fie consideratã resursã strategicã pentru sistemul energetic. Vedem dacã aceastã lege este în concordantã cu directiva UE. Existã una din ele care dã voie la 15 la sutã din productia de energie electricã sã fie consideratã strategicã si dacã ne încadrãm în aceastã limitã de 15 la sutã, atunci, probabil cã mai luãm un respiro pentru retehnologizare si eficientizare”, a declarat ministrul Constantin Nitã.

8-1Parlamentarii judetului Hunedoara trebuiau sã depunã un proiect de lege prin care huila din Valea Jiului trebuie sã devinã resursã trategicã, însã pânã acum niciunuol dintre acestia nu a avut o astfel de initiativã.

Privitor la huilã, restrângerea perimetrelor si închiderea minelor neperformante a condus la situatia în care numai circa 30% din totalul rezervelor geologice de huilã se mai regãsesc în perimetrele aflate în concesiunea CNH-SA. Conform Directivei UE adoptatã recent, UE permite continuarea subventiei pentru exploatarea huilei pânã în 2018 si conditioneazã acest fapt de aplicarea strictã a unui program de închidere a minelor care genereazã pierderi. Se poate estima cã evolutia costurilor de productie, costurile suplimentare cu emisiile de CO2 si eliminarea subventiilor pentru productie (cerutã de UE) va conduce la reducerea tot mai accentuatã a competitivitãtii huilei din productie internã si deci la restrângerea semnificativã a productiei. Zãcãmintele din România sunt situate în conditii geo-miniere complexe, iar caracteristicile mineralogice, ce influenteazã calitatea se situeazã la limita inferioarã. Din punct de vedere economic si energetic pentru productia de energie electricã, huila indigenã, fãrã subventii devine sursã marginalã.

Sectorul huilã este caracterizat, în principal prin reducerea nivelului tehnologic, urmare a uzurii fizice avansate a echipamentului miniersi a insuficientei dotãri cu echipamente performante.

Monika BACIU