7Instanta supremã a admis proba solicitatã de Ministerul Public în dosarul în care este judecat fostul primar al municipiului Deva, deputatul Mircia Muntean.

La ultimul termen de judecatã, Ministerul Public a solicitat efectuarea unei expertize tehnice a terenurile despre care este vorba în acest dosar, iar marti magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie s-au pronuntat în sensul admiterii acestei probe.

Fostul primar al Devei este judecat pentru abuz în serviciu în formã calificatã, pãgubiti fiind Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã, dar si Autoritatea Nationalã a Vãmilor. Vorbim despre un dosar extrem de longeviv, ajuns pe rolul instantei din Bucuresti în februarie 2005. Cunoscut sub numele de „trafic cu masini de lux” , dosarul se aflã de mai bine de 8 ani pe rolul instantelor de judecatã. Procurorii au încheiat cercetãrile în anul 2003, iar lucrarea penalã a intrat pe rolul instantei de judecatã un an mai târziu. În februarie 2005 a fost reluat, sub un alt numãr de înregistrare, la Judecãtoria Sectorului 2 Bucuresti si a suferit mai multe amânãri si prea putine termene de judecatã reale, iar dupã ce Mircia Muntean a ajuns deputat prin redistribuire din partea PDL, cauza s-a mutat la instanta supremã.

La sfârsitul anului 2003, primarul Devei, Mircia Muntean, a fost trimis în judecatã de Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru cã ar fi încheiat tranzactii ilegale de terenuri cu o persoanã acuzatã de trafic cu masini furate, Iosif Man, care între timp decedat. Împreunã cu Mircia Muntean si Iosif Man, în instantã au mai fost trimise încã patru persoane. Cinci dintre inculpati erau acuzati cã se ocupau cu traficul international de autoturisme furate din strãinãtate, în timp ce ex-primarul Devei era acuzat de tranzactii ilegale de terenuri. Conform rechizitoriului dat publicitãtii la vremea respectivã, Mircia Muntean ar fi încãlcat cu bunã stiintã atributiile de serviciu si legislatia în vigoare„ (…) Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva si de presedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif l-a împroprietãrit pe acesta si numitii Panduru Carol si Pop Aurel cu un teren în suprafatã de 5838 metri pãtrati situat în Deva, în zona gãrii. Terenul a fost trecut în proprietatea publicã a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauzã de utilitate publicã nr. 113 din 24.03.1982 si se afla în administrarea Ministerului Apãrãrii Nationale”, scrie în rechizitoriu.

Suprafata de teren astfel dobânditã a fost mai apoi înstrãinatã de cei trei, iar prejudiciul vehiculat a fost de aproximativ de 360.000 de dolari.

Carmen Cosman