8Ecosistemul ar putea fi perturbat de constructia hidrocentralelor din zonele protejate. Aici ar putea intra si constructiile din Defileul Jiului, desi rangerii abia se bucurau cã au putut surpinde chiar si o pisicã sãlbaticã în aceste locuri.

Expertii sustin cã, la zece ani dupã semnarea conventiei pentru protectia Carpatilor, mii de proiecte de centrale hidroelectrice amenintã fauna si flora acestui ansamblu muntos din Europa de Est. “Planificata constructie a mii de centrale hidroelectrice în muntii Carpati reprezintã o amenintare imediatã pentru sute de torente si râuri si pentru florã si faunã”, subliniazã agentia de apãrare a mediului WWF, citatã de Le Monde.

Studiul aratã cã în România, peste 430 de microcentrale hidroelectrice sunt în curs de proiectare sau constructie, din care mai bine de un sfert se gãsesc în zone protejate. Aceastã frenezie, încurajatã de certificatele de energie “verde”, a suscitat numeroase polemici.

Mai mult, expertii în conservarea biodiversitãtii spun cã si proiectele de infrastructurã a transporturilor constituie de asemenea o amenintare pentru Carpati.

sapte tãri – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, România, Serbia si Slovacia – au semnat în urma cu un deceniu conventia pentru protectia Carpatilor, locuiti de unele dintre cele mai importante populatii de urs, lup si linx din Europa. Acest document a permis dinamizarea cooperãrii între tãri, rezultând progresul în gestionarea durabilã a pãdurilor, mai aratã WWF.

Parcul National Defileul Jiului se întinde pe o suprafatã de 11.127 de hectare, iar aici au fost inventariate 701 specii de plante si 441 de specii de animale, dintre care unele sunt protejate. Aici vietuiesc vipere, vidre, ursi, râsi, iar zona are un mare potential turistic, fiind bogatã în spectaculoase grote, puturi naturale sau avenuri.

În acest loc, de câtiva ani se fac amenajãri hidrotehnice. Potrivit proiectului, amenajarea hidroenergeticã din Defileul Jiului constã în construirea unui tunel subteran prin munte, în lungime de aproximativ 20 de kilometri, pe unde va fi deviat râul Jiu, si a douã hidrocentrale de oputere de 75 Megawati în localitãtile Dumitra si Luncani, lângã Bumbesti Jiu. Pe actualul curs al Jiului va mai curge doar un mic pârâias, un debit calculat pentru nu fi afectatã flora si fauna.

Diana Mitrache