Chinezii vin, sãptãmâna viitoare, în Hunedoara si cu bani si cu planuri de investitii. Suma pe care o vor investi initial va acoperi necesarul de la Mintia, iar sefii minerilor din Valea Jiului cred cã vor urma investitiile în minele de huilã.

Nicolae Drãgoi, directorul general al SNH, s-a arãtat  optimist dupã vizita în China, în urma cãreia sperã în investitii. Chinezii, de altfel, s-au arãtat interesati de sectorul energetic din Hunedoar, pe care l-au pus pe primul loc în topul intentiilor lor de investitii, iar dacã chinezii vor investi la Mintia, în CEH, sigur, spune Nicolae Drãgoi, acestia vor avea bani si pentru minele de huilã. „Eu sper ca, în urma vizitei noastre în China, sã se materializeze cel putin douã investitii cu ajutorul pãrtii chineze. Noi ne bucurãm cã la CEH investitia care e estimatã la 600 de milioane de dolari ar putea fi sustinutã financiar de ei, pentru cã, dupã ce ne-am prezentat proiectele noastre, ei au discutat cu banca finantatoare si au venit cu propunerea concretã de investire. Într-o lunã ei vor veni aici si vor face primi pasi. Referitor la minele de huilã, noi am purtat discutii cu firma China Coal, care a mai fost aici. De luni, 20 mai, am redeschis aceste discutii, iar dacã existã o firmã sã investeascã în energia de la Mintia, sunt sanse ca acestia sã investeascã în minele de huilã”, a declarat Nicolae Drãgoi, director general al Societãtii Nationale a Huilei Petrosani.

Pentru  minele de huilã ar fi necesarã suma de 60 -65 de milioane de euro, iar investitiile sunt preconizate pentru perioada de pânã în 2016. Pe de altã parte, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu a precizat cã printr-un program de finantare al Guvernului chinez se vor moderniza douã grupuri de la Termocentrala Mintia cât si acoperirea investitiei privind instalatia de desulfurare a termocentralei. “Acest program ar urma sã fie realizat prin obtinerea unui împrumut pe un termen de 20 de ani fãrã garantii de stat, împrumut acordat de guvernului chinez cu o dobândã de 2 – 3%. Totodatã CNEEC, împreunã cu compania China Cool, va face investitii si la Societatea Nationalã a Huilei. Prioritatea Guvernului chinez pentru investitiile din România vizeazã investitii la CEH, investitii la Tarnita, respectiv investitii la Rovinari”, a precizat Sorin Vasilescu.

O delegatie din care a fãcut parte si ministrul Energiei Constatin Nitã, dar si cei din Hunedoara de la Mintia si din Valea Jiului s-a aflat, în perioada 12 -16 mai în China, la Beijing. Acolo s-au purtat discutii cu chinezii, care vor de câtiva ani sã investeascã în Hunedoara în sistemul energetic.

În cel mult o lunã, chinezii revin la noi si sunt sanse sã aducã cu ei si planurile financiare de sustinere a energiei produsã din huilã.

Diana Mitrache