Zile libere si sporuri tãiate. Acesta este planul de redresare al Spitalului municipal Lupeni. Decizia a fost luatã de consiliul director în urma alocãrii fondurilor de la Casa Judeteanã de Asigurãri de sãnãtate Hunedoara.

”Datoritã subfinantãrii cronice a sistemului sanitar, bugetul alocat spitalelor a fost într-o continuã descrestere iar ca sã ne încadrãm în acest buget alocat de Casã Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate am fost nevoiti sã luãm niste mãsuri pentru cã spitalul sã functioneze. Pentru asta se scad cheltuielile pentru servicii si rãmân cheltuielile salariale. Aici am luat niste mãsuri blânde fatã de alte unitãti sanitare si asta deoarece noi nu am avut arierate. În ceea ce priveste cheltuielile de personal am luat niste mãsuri care se încadreazã în limitele legale, pentru medici am redus sporurile astfel cã sâmbãtã si diminica am redus sporul de la 100% la 50% iar în timpul sãptãmânii de la 50% la 25%, pentru asistente si personal medical auxiliar zilele de sâmbãtã, cuminica si sãrbãtori legale muncite vor fi compensate cu zile libere. Pentru restul personalului am hotãrât douã zile libere pe lunã”, a declarat managerul spitalului din Lupeni, medicul Dorel Neamtu.

Reprezentantii Consiliului de Administratie al spitalului vor trebui sã avizeze aceste mãsuri de redresare economicã a unitãtii medicale.

”În acest moment comitetul director a înaintat spre avizare la consiliul de administratie o propunere privind douã zile libere pentru angajati, aici nu se includ medicii, iar

pentru medici va fi redus sporul de gardã pentru sã sâmbãtã si duminicã acel spor era de 100% si va fi de 50% iar în zilele obisnuite de la 50% la 25%. Acest program este pentru luna mai iar dacã lucrurile vor decurge bine si dacã ne vom încadra cu cheltuielile în raport cu veniturile vom continua cu aceastã metodã în sensul cã salariatii sã stea douã zile libere acasã neplãtiti”, a declarat Gabriel Lungu, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului municipal Lupeni.

Conducerea spitalului spune cã a recurs la aceste mãsuri pentru a evita disponibilizãrile de personal. ”Am luat aceste mãsuri pentru cã nu am vrut sã facem nicio disponibilizare pentru cã si asa personalul este la limitã. Nu cred cã va fi cazul pentru cã mãsurile sunt blânde fatã de alte unitãti sanitare, posibil ca personalul sã plece la muncã în strãinãtate nu în sistemul medical din România”, a mai precizat dorel Neamtu.

Spitalul municipal din Lupeni a primit de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate o sumã mult mai micã fatã de anul precedent, asta în conditiile în care unitatea medicalã nu a avut arierate. Suma alocatã de CJAS Hunedoara spitalului din Lupeni este cu 140 de mii de lei mai micã fatã de anul trecut.

Monika BACIU