8Reteta este sã nu stea în primul plan banii, ci natura. Aceasta este reteta succesului. Un succes nemtesc prezentat la Petrosani. O delegatie nemteascã a fost în vizitã la Petrosani. Mai multi reprezentanti ai unor comunitãti din Germania s-au aflat în acest sfârsit de sãpãtmânã la Petrosani. Vizita nemtilor s-a datorat unui schimb de experientã între cele localitãti care a început în urmã 5 ani.

”Este vorba despre o delegatie din Germania care a dorit sã vinã la Petrosani si care a dorit sã reîntâlneascã copii care au fost acolo în anul 2008 cu un program artistic deosebit, sunt convins cã vom dezvolta si pe viitor aceastã relatie si pentru alte demenii cum ar fi cel economic. Existã mari similitudini pentru cã si ei vin dintr-o zonã montanã din Alpii Bavarezi, ei au deja acolo statiuni montane si peste 70 de kilometrii de pârtie. Am discutat câteva lucruri legate si de domeniul schiabil din Parâng si cu sigurantã avem ce învata unii de la altii, noi mai mult de la ei, pentru cã si ei se ocupã cu cresterea animalelor, pe timpul verii este un turism agromontan care aduce mari resurse si multã populatie din acea zonã si lucreazã în domeniul turismului. Este cam ceea ce am promovat si noi încã de la început”, a precizat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Omologul primarului din Petrosani, edilul din orãselul nemtesc  a dezvãluit  care este reteta succesului în administratia publicã.

”Reteta este sã nu stea în primul plan banii, ci natura, oamenii care trãiesc aici si prin turistii care o sã vinã, dar prima datã sã nu ne gândim doar la bani si la câstig cã pânã ajungem acolo avem multã muncã de rezolvat”, a declarat primarul orasului Ofterschwang din Germania, Alois Ried.

Seful delegatiei nemtesti nu este pentru prima datã la Petrosani. Acesta a realizat în urmã cu câtiva ani un studiu privind trecerea de la industria minierã la turism.

”Am vrut sã revin iar pe meleagurile acestea unde am si muncit o vreme si m-am bucurat cã am întâlnit câtiva dintre copiii care au fost la noi în Germalia, în Bavaria, sper sã pot realiza si celãlalt proiect si sã fim toti multumiti. Vroiam c parteneriatul între Bavaria si Petrosani sã adun niste copii, 10 copii, care sã vinã la noi în Bavaria pentru a învãta si pentru a vedea cum se munceste la noi si cu acele cunostinte sã vinã înapoi si nu doar cu impresile, statul din Munchen va ajuta si financiar pentru cã acele persoane sã facã ceva din ceea ce au învãtat”, a declarat Manfred Helmert, seful delegatiei nemtesti la Petrosani. Schimbul de experientã a început în urmã cu cinci ani când un grup de 40 de copii din Petrosani s-a deplasat în regiunea Bavaria din Germania. Acum, nemtii vor ca 10 tineri din Valea Jiului sã continue acest proiect, drept pentru care tânãra generatie va fi invitatã în Germania pentru a învãta despre bunele practici care pot schimba o comunitate. La finalul întrevederilor, copiii din Petrosani le-au prezentat  oaspetilor un program specific zonei Vãii Jiului.

Monika BACIU