Seful de lucrãri care si-a pierdut viata în accidentul din santierul de la Vulcan a vrut sã scoatã din groapã un lemn. Medicii legisti nu s-au pronuntat deocamdatã cu privire la cauza mortii muncitorului, dar inspectorii ITM spun cã omul instrase în santul adânc si îngust ca sã scoatã un lemn care obtura o teavã.

Totul s-a petrecut dupã pauza de masã, când în sant s-a acumulat o cantitate de apã ce a antrenat peste muncitorul aflat în groapã malul de pãmânt. „Din primele audieri, nu putem trage concluzii, dar putem spune cã în acea sãpãturã urma sã fie montat un cãmin. Ultimul din acea canalizare. Era deja fãcutã sãpãtura si conducta era la o cotã superioarã si, pe timpul cât a fost pauza de masã, ca sã nu intre în conducta respectivã material din sant, a fost blindatã cu o scândurã. Dupã pauza de masã, seful de lucrãri a intrat în sant, acolo unde pe timpul pauzei de lucru s-a acumulat apã, iar victima a coborât practic sã ridice acel lemn. Atunci s-a produs cãderea malului, iar noi considerãm cã e era clar cã nu avea ce sã caute în acea sãpãturã, muncitorul. Omul a vrut sã deblocheze conducta ca apa acumulatã sã se scurgã si sã poatã sã monteze cãminul”, a declarat Ilieana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului.

Din primele date rezultã cã muncitorul avea câteva probleme de sãnãtate care i-ar fi putut agrava starea în momentul accidentului. Asta chiar dacã bãrbatul de 45 de ani a fost prins sub pãmânt doar de la brâu în jos si chiar a fost o bunã perioadã constient, dupã ce a ajuns la spitalul din Vulcan. „Desi pãrea un accident cu urmãri nu prea grave, din pãcate, ulterior s-a constatat cã avem un accident mortal. Va fi foarte important ca medicii legisti sã stabileascã mai întâi cauza mortii.

5-1Din primele informatii se pare cã avea si diabet. Nu stim cauza mortii si nici dacã s-a produs în urma leziunilor produse desurparea malurilor, ori pe fondul unor afectiuni din cauza stresului post-accidentare”, a mai adãugat Ileana Bodea.

Acesta este cel de al doilea accident mortal ce are loc la firma Hidroconstructia, care executã lucrãrile de introducere a canalizãrii în municipiul Vulcan.

În 12 martie, alti doi angajati ai firmei au pierit în conditii similare.

Diana Mitrache