SAMSUNGFirma care a efectuat lucrãrile la santierul în care doi muncitori au fost înghititi de vii de un mal de pãmânt la Vulcan a primit amenzi usturãtoare. Inspectorii de muncã au stabilit abaterile si au dat sanctiunile. Acum dosarul a ajuns la organul de cercetare penalã, respectiv Politia municipiului Vulcan.

Inspectorii de muncã sustin cã au gãsit nu mai putin de 7 abateri pentru care s-a produs nefericitul accident mortal si amenda este una usturãtoare. „Noi am gãsit pe acel santier 7 abateri de la prevederile legale. Trei dintre ele s-au soldat cu amenzi contraventionale, iar alte patru cu avertismente si atentionãri, fiind mai putin grave. În total, firma a fost amendatã cu 34.000 de lei”, a precizat Ileana Bodea, sefa Serviciului Sãnãtate si Securitate în Muncã din Cadrul ITM Valea Jiului.

Inspectorii de muncã spun cã principala cauzã a producerii accidentului mortal a fost pãtrunderea muncitorilor în spatiul neasigurat cu sustineri de protectie. Prima amendã a fost aplicatã imediat dupã producerea accidentului si atunci angajatorii au primit o sanctiune de 8.000 de lei si li s-a sistat activitatea pe acel santier, existând starea de pericol. În plus, muncitorii nu au fost supravegheati corespunzãtor, zona nu a fost semnalizatã, desi exista pericol si angajatorii nu aveau documente necesare.

Întreg dosarul, care este unul voluminos, a ajuns la Politia Vulcan si acum începe faza de urmãrire penalã. Responsabilii de la Hidroconstructia vor rãspunde pentru accidentul în care cei doi muncitori de la Hidroconstructia au fost striviti sub un mal de pãmânt, în data de 12 martie, la Vulcan.

Diana Mitrache