Comemorãri pentru mineritul din Valea Jiului

8La finele acestei sãptãmâni se împlinesc 16 ani de la tragicul accident colectiv de muncã din 19 mai 1997, de la E.M. Dâlja, în urma cãruia au fost îndoliate 7 familii din municipiul Petrosani. Atunci, în abatajul cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, în urma unei puternice explozii de metan, au fost accidentati 12 mineri, 7 dintre acestia pierzându-si viata.

În urma cercetãrilor efectuate la acea vreme de cãtre specialistii din cadrul CNH, Inspectoratului Teritorial de Muncã si INSEMEX Petrosani, au fost stabilite drept cauze ale deflagratiei ucigãtoare: nerespectarea prevederilor Prescriptiei Tehnice privind modul de efectuare a operatiei de împuscare, amplasarea gresitã a capetelor de detectie a metanului si defectiuni în aeraj.

Între timp, mina Dâlja a fost închisã, personalul a fost împãrtit pe la celelalte unitãti miniere din Valea Jiului, iar în prezent, pânã si plãcile de marmurã pe care erau inscriptionate numele minerilor care s-au jertfit în lupta pentru cât mai mult cãrbune, de pe monumentul dedicat acestora, au dispãrut una câte una, fiind furate.

În cursul acestei sãptãmâni, mai exact în ziua de 16 mai, se vor împlini 11 ani de la un alt tragic accident colectiv de muncã înregistrat în minele din Valea Jiului.

Datoritã “aplicãrii unei metode cadru de exploatare neadecvatã conditiilor câmpului de abataj, nerespectãrii prevederilor Prescriptiei Tehnice privind prevenirea si combaterea incendiilor si focurilor endogene, precum si altor cauze organizatorice”, în abatajul SCRI nr. 3, stratul 3, blocul VI, în urmã cu 11 ani a avut loc o explozie de gaze combustibile, în urma cãreia au fost accidentati 14 mineri, 10 dintre acestia pierzându-si viata. Acest accident de muncã a avut drept urmare renuntarea la exploatarea cãrbunelui prin metoda SCRI.

Pe de altã parte, în data de 22 mai se împlinesc 9 ani de la producerea unui alt accident colectiv de muncã, înregistrat de aceastã dat la E.M. Uricani.

Aici, în anul 2004, în urma altei explozii, înregistrate în abatajul cu banc de cãrbune subminat, panoul 5, stratul 3, blocul III N, orizontul 300, 4 mineri au fost accidentati grav, 2 dintre acestia decedând în urma rãnilor suferite.

Mircea Nistor

One thought on “Comemorãri pentru mineritul din Valea Jiului

  • 19 iunie 2013 at 04:15
    Permalink

    voi munciti voi nu ganditi v-o dat dumezeu mineriada

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *