”E mai comod sã stea pe coadã, decât sã-si foloseascã creierul”

Demersul artistic, de atitudine, ”Schimbarea la fatã a Petrilei”, si-a atins copul. Înjurat si lãudat, acesta a ajuns subiect de dezbatere printre petrileni, iar pentru ”doctii de conjuncturã” – prilej de ”critici filosofice” în timp ce se scãrpinau cu mâna tinutã în buzunarul pantalonilor.

Manifestarea de atitudine culturalã care a avut loc sâmbãtã, la Petrila, ca parte a Atelierului international de arhitecturã pentru salvarea minei din localitate, a avut efecte în rândul populatiei. Unii petrileni au înjurat, cã de! – când nu întelegi, înjuri. Altii au fost surprinsi de atipicul evenimentului, iar altii au fost încântati de modul direct-curajos, în viziunea lor, de a transmite mesaje… De bine sau de rãu, comentariile denotã cã evenimentul si-a atins scopul.

1-1”Am auzit discutii cã pe lângã manifestarea propriu-zisã, cu acele pancarte cu tot felul de ziceri destepte si oameni mascati în personalitãti publice din multe domenii de activitate, cuturale, politice, literare, sindicale, si chiar mafioti – cã d-ãia avem si noi, dar pârliti – etc., cã toate sunt o prostie fãrã ecou, cã s-au distrat si nu au protestat. Dar, doamnã, chiar si distrându-te poti sã arãti ce nu e bine, poti sã protestezi într-un mod artistic, destept. Noi ne-am învãtat doar sã înjurãm si sã ne dãm în cap încât asa ceva pare caricaturã. Da, este caricaturã, specificã organizatorului Ion Barbu, care este un caricaturist de marcã, premiat international. Si apoi nu suntem noi, românii, o caricaturã de natie care nu mai stie sã râdã, care nu admite opinii separate, care mintim si furãm?!

De aceea avem conducãtorii pe care îi avem, cã alegem pe cei în comportamentul cãrora ne regãsim – smecheri si superficiali. Da, pentru unii e mai comod sã stea pe coadã decât sã-si foloseascã creierul” – a declarat cu nãduf prof. Ioan Marian Mariniuc, de loc din Petrila, dar care si-a luat lumea în cap devenind profesor de fizicã la un liceu din Timisoara.

”Hai doamnã, ce protest e ãsta, chiar cultural cum ziceti, cu fâtâiala aia, cu râs si tuicã. Oi fi eu prost, dar ziceti-mi mie ce rezolvã? S-a adunat lumea ca la urs”- a spus ”Zoli din Petrila”, cum ne-a indicat sã scriem. Doar cã ”Zoli de la Petrila” tocmai spusese cã manifestarea a atras atentia lumii care s-a adunat ”ca la urs”.

”N-am înteles nimic, adicã ce-o fost aia, dar o fost fain. Am citit pancartele si aveau mãsti cu Cozma, cu Vadim, cu Iliescu parcã, mi-o plãcut si am râs cã erau ziceri de ale lor dar fãcute ca pentru Petrila. Fain, fain, cã le-am povestit acasã si la ai mei” – Mãrioara Ciuc, Petrila.

1-2De precizat cã anuntul fãcut de organizator privind ”Schimbarea la fatã a Petrilei” era foarte clar: ”Despre manifestare: Un demers artistic,

happening carevasãzicã, menit sã salveze de la pieire Mina Petrila, colonia monoculturalã Petrila, si ultima pe lista dumneavoastrã, colonia colonialistã România.  Descriere: Proletari din toate tãrile, urniti-vã!

Ce n-a vãzut Petrila în 2500 de ani, va avea norocul (bun) sã vadã în 7-14 mai 2013. 101 indivizi, mascati în oameni de bine, vor circula liberi pe terenul minat al Petrilei.

Avem confirmate vizitele urmãtorilor:

Iulius Caesar, Al Capone, dr. Ciomu, Eba, Superman, Popeye Marinarul, Elena Udrea, Miron Cozma, Groucho Marx, I.V. Stalin, V.I. Lenin, Adrian Pãunescu, Emil Cioran, Traian Bãsescu, Karl Marx, Mahatma Gandhi, John Lennon, Che Guevara, Victor Ponta, Adrian Nãstase, Nicolae Ceausescu, Ilie Pãducel, Ion Iliescu ultimul, dar nu cel de pe urmã.

Doritorilor a se îmbrãca în pielea celebritãtilor amintite si neamintite pagina aceasta le stã la dispozitie pentru înscriere. Se va lãsa cu: defilare pe catwalk, promenadã pe asfaltul Petrilei, chef monstru la final”.

Ca o concluzie, profesorul Mariniuc a citat o zicere care circulã în draci pe facebook ”creierul nu este un drog, deci este legal sã-l folosesti!”. Si e valabil si pentru ”doctii de conjuncturã” care, desi nu s-au implicat, criticau manifestarea cu aere de filozofi în timp ce se scãrpinau cu mâna tinutã în buzunarul pantalonilor.

Ileana Firtulescu

Foto: Zoltan Fazekas

Advertisements

Un comentariu la „”E mai comod sã stea pe coadã, decât sã-si foloseascã creierul”

  • 14 mai 2013 la 19:40
    Permalink

    Mah, pe vremea mea stateati la coada si traiati bine. V-a mincat undeva in ’89 si acum aveti impresia ca va folositi creierul. Uite unde ati ajuns. Inainte de a il folositi eu zic ca e mnai bine sa vedeti daca e sanatos. Ca decit sa gindesti cu un creier bolnav mai bine stai la coada …

Comentariile sunt închise.