Proprietarii de oi din Petrila au dat buzna la primar

Proprietarii de oi din cãtunele Petrilei, care au stâne în munte, au luat cu asalt primãria localitãtii fiind nemultumiti de o somatie primitã de a edili. Primãria le-a cerut ciobanilor sã-si curete stânele altfel riscã sanctiuni.

Mai multi proprietari de oi din localitatea Petrila au asediat, ieri dimineatã, curtea primãriei dupã ce au fost somati ca pânã la finele lunii iunie a.c., sã-si curete terenurile pe care-si duc oile la pãscut, dar mai ales stânele.

Oamenii au mers la primarul Ilie Pãducel sã-i cearã socotealã pentru somatiile primite, pentru cã sustin acestia pãsunile sunt arendate unui localnic care încaseazã subventie pentru curãtarea lor dar nu face nimic. Proprietarii de oi s-au temut cã stânele lor vor fi demolate de administratia localã.

2-1„Dacã se apucã sã ne demoleze stânele îi dãm în judecatã. Fãrã acordul nostru nu poate sã ne demoleze, noi avem stânele din mosi strãmosi. Dacã vin cu forta sã ne demoleze si noi, tot cu forta, îi demolãm pe ei. Vinovatã este primãria, totul se face pe la spate. Eu am stâna în munte de când e mama,  si are 85 de ani. Acolo merg sã-mi fac brânza si stâna nu o pãrãsesc cum au zis ei”, au spus ciobanii revoltati.

Acestia au reusit sã stea de vorbã cu primarul Ilie Pãducel si au ajuns la o întelegere. Oamenii au acuzat Primãria Petrila cã a dat în arendã pãsunile din cei doi munti care fac parte din avutul localitãtii, unui localnic care încaseazã subventie de la Apia.

„Atâta timp cât noi am mostenit muntele de la bãtrânii nostri nu are dreptul domnul

primar sã treacã peste noi. Acolo se întâmplã lucruri care nu trebuie sã se întâmple”, au mai spus oamenii revoltati. Primarul din Petrila, Ilie Pãducel spun e însã cã proprietarii de oi au înteles gresit somatia trimisã de administratia localã si l-ea promis ciobanilor cã-i va ajuta sã-si refacã stânele. „Au venit cetãtenii care pãsuneazã în cei doi munti, Plai si Plai Frunti. Acesti munti sunt arendati valabil pânã anul viitor când expirã contractul. Apoi se vor putea scoate la licitatie si se vor da în concesiune aceste pãsuni.

2-2Demolarea stânelor care sunt încã pe aceste pãsuni nu se va face, nu este adevãrat cã vor fi demolate. Adresele au fost trimise în ideea ca oamenii sã le repare si sã curete pe lângã ele. Apoi vom stabili un program cu tot ce doresc cetãtenii pentru aceste stâne si sã le reparãm în vara acestui an”, a declarat primarul localitãtii Petrila, Ilie Pãducel. Pentru arendarea pãsunilor, edilul sef al localitãtii s-a ales si cu un dosar la DNA dupã ce a fost reclamat de cãtre un localnic.  Pãducel a spus cã arendat pãsunile legal, iar interesul localnicilor pentru ele a devenit dintr-o datã foarte mare de când se primeste subventia

de la Apia.

Maximilian Gânju

Advertisements