10De la Sãlãtruc pânã la Paroseni si Câmpul lui Neag, momârlanii din Valea Jiului au întins iarãsi mesele, s-au ospãtat cu mâncãruri traditionale si s-au prins în joc.  În Duminica Tomii, în Valea Jiului au avut loc mai multe nedei.

Asa cum trebuiau sã facã încã din a doua zi de Paste, localnicii de la Sãlãtruc, Petrosani, în Duminica Tomii  au organizat o agapã frãteascã, sãrbãtorind totodatã si hramul bisericii Sfântul Gheorghe. Sute de oameni au participat la slujba religioasã, iar apoi la petrecerea câmpeneascã, unde au servit bucate precum pãsat, varzã si tocanã de oaie. Organizarea acestei nedei este o traditie aici, la Sãlãtruc. “Îi multumim bunului Dumnezeu cã am ajuns sã organizãm si aceastã agapã mormârlãneascã, asa cum este obiceiul din strãbuni la noi”, a afirmat pãrintele Octavian Pãtrascu, preot la Biserica Sfântul Gheorghe de la Sãlãtruc.

Nedei au fost si în partea de vest a Vãii Jiului. Sãrbãtoarea a început cu Nedeia Parosanã, un eveniment organizat de Primãria si Consiliul Local al Municipiul Vulcan, împreunã cu localnicii. Dupã slujba religioasã de la bisericã, oamenii locului au mers în paradã îmbrãcati în portul traditional, bãrbatii cãlare, iar femeile în cãrute sau pe jos, pentru a-si etala costumele. S-au oprit la cãminul cultural din Sohodol, loc unde s-au prins imediat în joc.

“Sunt tare mândrã sã îmbrac acest costum”, a declarat o femeie. “Sunt nãscutã, crescutã în Paroseni si întotdeauna voi tine la traditiile noastre, ale momârlanilor ”, a afirmat o altã localnicã.

10-1Oamenii au apoi au servit si câte o portie de pãsat si fasole cu cârnati, bineînteles, dupã ce mâncarea a fost sfintitã de preotul locului. “Am vrut ca anul acesta sã organizãm nedeia paroseana asa cum se fãcea în timpuri strãvechi”, a declarat  Cristian Merisanu, viceprimarul Municipiului Vulcan.

A urmat apoi Nedeia Troitei de la Câmpul lui Neag, care a început cu oficierea slujbei religoase de cãtre un sobor de preoti.

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul primãriei Uricani si  a localnicului Cornel Todea. “Oficial este a VII-a editie, dar neoficial nici noi nu stim de când se organizeazã, pentru cã traditia se pierde undeva în negura timpului. Din anul 2006 sprijinim financiar eveniment si la fel am fãcut si anul acesta”, a declarat Dãnut Buhãescu, primarul Orasului Uricani. “Este mândria mea cã pot sã organizez aceastã nedeie si mã bucur cã am putut sã o fac si anul acesta”, ne-a spus si Cornel Todea, localnicul care s-a implicat în organizare.

În scurt timp, pe scenã au urcat artisti locali, iar oamenii s-au si prins în joc, dupã care au servit mici si bere. “Este foarte frumos aici si vin în fiecare an”, a spus o femeie. “Ne place tare mult si este bine cã se respectã traditia”, ne-a declarat si un localnic.

10-2Nedeia de la Câmpul lui Neag a culmint odatã ce binecunoscuta interpretã de muzicã popularã Ileana Lãceanu a urcat pe scenã. Si, din nou, oamenii au jucat si s-au distrat asa cum rar au spus cã au fãcut-o. “ Am venit aici la invitatia lui Cornel Todea si îmi place foarte mult zona pentru cã este mult asemãnãtoare cu cea de unde vin eu, de la Novaci. Oamenii locului sunt frumosi, puternici si stiu cã iubesc muzica ciobãneascã”, a spus si interpreta Ileana Lãceanu.

Toate cele trei evenimente au durat pânã seara târziu, iar oamenii s-au distrat pe cinste.

Luiza Andronache