11Schimb de tineri, vreo 10, între Franta si România, respectiv Franta si Petrila; om de afaceri francez va ceda Petrilei drepturile de autor pentru o expozitie minereascã, o altã expozitie a celor din Petrila va fi vernisatã în Franta etc., etc. Toate acestea sunt rezultatele unei ”amãrâte” asociatii, respectiv Asociatia Culturalã ”Les amis de la France”, consideratã de francezi ca un pol al francofoniei din România.

Un telefon din Cognac, Franta, anunta în a treia zi de Paste cã 10 tineri de la Asociatia Culturalã les amis de la France din Petrila, vor pleca în Franta pentru un stagiu de trei luni, în cadrul unui program de actiuni pe teme de tineret. Grupul va fi format din opt tineri si doi însotitori, iar chetuielile cu transportul vor fi asigurate de partea francezã. La întorcere, cei de la Les amis de la France, nu se vor întoarce cu mâna goalã, ci cu un student la Prof. univ. dr. ing. Iosif Andras, de la Universitatea petrosani, a precizat – cu ocazia vizitei de lucru a trei oameni de afaceri francezi în Valea Jiului – cã un om de afaceri francez, Jean Jaque Wagner, cunoscut în România încã de dupã 1990, implicat în actiuni de ajutorare, prieten bun cu seful Salvamont Lupeni, George Resiga, detine o colectie impresionantã de fotografie din zona noastrã, din perioada 1991-1992.

Iosif Andras ne-a declarat cã omul de afaceri va ceda drepturile de autor Asociatiei de la Petrila pentru organizarea unei expozitii.

”Asteptãm, eu si profesorul Andras, un acord scris pentru drepturi de autor, apoi, va urma un vernisaj foto… De fapt, douã, adicã un dublu vernisaj:  foto alb-negru, fãcute la Mina Petrila, în 1991 – Jaque Wagner si o altã persoanã si, tot la Petrila, “Couleurs de Cognac” – foto Ionel Zmãu. Expozitia foto “Couleurs de Petrila” va fi inauguratã în Cognac… Ambele vernisaje, în aceeasi zi” – a declarat Ionel Zmãu, presedintele Asociatiei Les amis de la France, Petrila.

11-1De precizat cã Asociatia petrileanã face parte din grupul asociatiilor partenere ale programului aprobat de Comisia Europeanã ”Tineret în actiune” si cã Petrila va participa cu trei membri ai asociatiei la semninarul european ”L’egalite des Genres a la portee de tous”, în perioada 21-29 iunie, la Bruxelles.

Ca urmare, asociatia francofonã de la Petrila continuã, cu succes nebãnuit, actiunile care au ca scop înfrãtirea orasului de pe Jiul de Est cu Cognac, Franta, poate singurul demers din istoria post decembristã în care nu este implicatã administratia localã. Acest lucru aratã forta calitãtii unei activitãti sustinute, fãrã bani si fãrã curent electric uneori, fortã recunoscutã în Franta si în România prin Ambasada Frantei.

Meritul ”ambasadorilor” de la Asociatia Les amis de la France este cu atât mai valoros cu cât energiile le sunt disipate pentru zbaterea în lipsuri si nevoi

cotidiene…

Ileana Firtulescu