Subunitãtile miniere care apartin de Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului SA – Petrila, Paroseni si Uricani – si-au încetat productia de huilã.

Cãrbunele de aici nu mai este dorit de Complexul Energetic Hunedoara, care sustine cã are silozurile pline. Dincolo de faptul cã mii de oameni nu îsi mai pot primi salariile dacã nu îsi vând productia, situatia este de-a dreptul îngrijorãtoare. Dacã abatajele nu se miscã, minele se pot umple de focuri endogene, iar prejudiciile sunt colosale!

Peste 8000 de tone de huilã. Acesta este prejudiciul dupã doar douã zile în care productia de cãrbune a fost stopatã la minele Paroseni, Petrila si Uricani. Iar acesta este doar începutul, pentru cã nimeni nu dã garantii cã huila de aici va fi achizitionatã de sãptãmâna viitoare, în ciuda protestului de la Mina Paroseni, unde vineri seara minerii s-au blocat ore în sir în subteran, pentru a atrage atentia asupra problemelor reale de la aceste subunitãti extractive. Totul a pornit de la refuzul celor de la Complexul Energetic Hunedoara de a mai cumpãra cãrbunele de aici. Pe de o parte, sustin cã au silozurile pline si nu mai au nevoie de cãrbune. Pe de altã parte, parcã s-ar mai gãsi un coltisor liber dacã huila s-ar vinde la un pret ridicol, de 45 – 50 de lei/ GCal. Petre Drãgoescu, directorul SNIM VJ explicã de ce cãrbunele nu mai este dorit : „Datoritã faptului cã pretul este sub cel care a fost încheiat programul de închidere a minelor neviabile, adicã sub pretul de 64 de lei/ GCal si, conform spuselor celor de la CEH, nu exista posibilitatea de însilozare”. În acelasi timp, însã, cei de la SNH livreazã toatã cantitatea extrasã si se lucreazã, pe comandãm, chiar si sâmbãta si duminica, si nu pentru 45 de lei/ GCal. De precizat cã pretul de 64 de lei a fost stabilit împreunã cu oficialii Comisiei Europene, care au si aprobat programul de închidere etapizat pânã în 2018, pe anumiti parametri financiari. Iar pretul poate fi scãzut, doar dacã Guvernul plãteste o sumã mai mare drept subventie, ceea ce e greu de crezut cã se va întâmpla.

Locurile de muncã, în pericol

Si mai grav este încã un aspect: problema securitãtii locurilor de muncã, dacã productia rãmâne paralizatã. „O problemã gravã este securitatea locurilor de muncã a abatajelor. Ele intrã în presiune, sunt greu de pornit ulterior, iar la minele unde avem abataje cu banc subminat existã pericolul aparitiei focurilor endogene. Acest lucru înseamnã, pentru oricare dintre cele trei exploatãri miniere, fatalitate! Aparitia unui foc endogen datoritã faptului cã abatajul nu este miscat cred cã este o problemã care poate fi imputatã celor care au decis sã se ajungã într-o astfel de situatie”, aratã Petre Drãgoescu. Si vorbim si despre pierderi considerabile. Astfel, în numai douã zile de blocare a activitãtii prin nelivrarea cãrbunelui, vorbim despre 8.000 de tone de huilã neexploatate, pe care cele trei unitãti miniere nu au mai avut cui sã le vândã. Oficialii SNIMVJ sperã cã de luni situatia va intra în normal. În acest week-end în subteranele celor trei exploatãri miniere s-a lucrat doar pe programele speciale, s-au fãcut lucrãri de verificare, dar nu la extractie de cãrbune. Minerii de la Paroseni care s-au blocat vineri în subteran au încetat protestul dupã câteva ore în care au refuzat sã iasã la suprafatã. Oamenii au acceptat sã vinã la suprafatã dupã ce li s-a spus cã vor fi fãcute toate demersurile pentru a elimina problemele privind lipsa comenzilor pentru huila de aici si cã ministerul analizeazã toate problemele minerilor de aici. Dar, dacã luni vor rãmâne din nou cu huila în strat, reiau protestele. Iar lor este posibil sã li se alãture si cei de la minele Petrila si Uricani, aflate în aceeasi situatie.

Carmen Cosman