Constantin Cristian Litera, fost bodyguard al patronului echipei Jiul Petrosani Alin Simota, a fost sãltat, joi dimineata, de mascati. Litera – care locuieste în Deva si este cãsãtorit cu fosta sotie a lui Alin Simota, Mirela – era seful unei grupãri specializate în cãmãtãrie, santaj si înselãciune cu consecinte grave.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul IPJ Alba, au reusit  destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 9 persoane, specializat în sãvârsirea de infractiuni de violentã – cãmãtãrie, santaj, înselãciune cu consecinte deosebit de grave si trafic de persoane. Ieri dimineatã, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat  7 perchezitii domiciliare la locuintele învinuitilor. Potrivit procurorilor de la Crima Organizatã, liderul grupãrii infractionale era Constantin Cristian Litera, de 36 de ani, din municipiul  Deva “În cursul anului 2011, membrii grupãrii au actionat în principal pe raza judetului Hunedoara, în scopul obtinerii unor beneficii financiare substantiale din  acordarea unor împrumuturi cu camãtã unor persoane din mediul de afaceri local si perceperea unor dobânzi lunare de  10 – 20%,

precum si recuperarea prin violentã a sumelor de bani pretinse de cãtre învinuiti. Unele  pãrti vãtãmate au fost obligate sã munceascã pe teritoriul Libiei, sumele de bani obtinute fiind predate liderului grupãrii, în contul sumelor împrumutate”, spun procurorii DIICOT. De asemenea, gruparea infractionalã a mai actionat pe un segment, care viza inducerea în eroare si prejudicierea unor firme de asigurãri, prin simularea producerii unor accidente de circulatie si încasarea în mod fraudulos a  primelor de asigurare.rocurorii D.I.I.C.O.T.  au identificat pânã în prezent un numãr de 8 victime, dar cercetãrile continuã. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionalã este de peste 800.000 de Euro. La sediul DIICOT Alba Iulia au fost duse 14  de persoane pentru audieri, iar apoi vor dispuse mãsurile legale în cauzã.

Bodyguard la Jiul Petrosani

Cristian Litera a ajuns renumit în zonã dupã ce patronul clubului Jiul Petrosani, Alin Simota, l-a adus din Deva la Petrosani, la echipa de fotbal. Jiul era în Divizia A si nu odatã aveau loc ciocniri violente în timpul meciurilor sau autocarul jiulistilor era atacat cu pietre de suporterii cluburilor rivale. Litera se liberase de putin timp din închisoare, unde a stat dupã comiterea unui jaf armat cu cagula pe fatã la o benzinãrie din Deva, iar Simota era un  apropiat al tatãlui acestuia, fost ofiter la Unitatea de Genisti din Deva.

Nici la Petrosani Cristian Litera nu a stat linistit, însã, si s-a remarcat pe deplin dupã ce, în august 2007, împreunã cu o altã gardã de corp, l-a cãlcat efectiv în picioare pe un fost

fotbalist de la Jiul, Mihai Lungan, pentru cã acesta refuza sã-si prelungeascã întelegerea cu clubul din Luncã. Ulterior Lungan si-a retras plângerea de la politie si s-a transferat la CSM Rm.Vâlcea ca  jucãtor liber de contract.

În aceste conditii urmãrirea penalã a celor doi agresori nu a fost începutã, politia neavând posibilitatea de a se autosesiza în acest caz. Un an mai târziu numele lui Litera a fost din nou vehiculat într-un caz legat tot de o agresiune. La finele lunii decembrie 2008, fostul consilier local PDL din Petrosani, Paul Gherasim, a ajuns în stare gravã la un spital din Capitalã, dupã ce a fost bãtut cu bestialitate de patru persoane, incidentul având loc în fata blocului în care locuieste victima. Doar unul dintre agresori a rãspuns pentru incident, în baza unei expertize ADN efectuate pe cagula smulsã de Gherasim în încãierare. Fostul consilier local era convins la vremea respectivã cã s-a încercat intimidarea sa, pe motive politice, mai ales cã în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie acesta a depus plângere pentru amenintare cu moartea. Unul dintre cei patru agresori ar fi fost chiar Cristian Litera, dar pânã la urmã fapta nu a fost probatã, iar Paul Gherasim a recunoscut apoi cã s-a împãcat cu agresorii lui.

Cãsãtorit cu fosta sotie a lui Alin Simota

Situatia a luat o turnurã neasteptatã dupã ce fosta sotie a lui Alin Simota, Mirela Pintican, l-a pãrãsit pe patronul Clubului Jiul si a decis sã plece, împreunã cu copiii lor, chiar cu fostul lui bodyguard, Cristian Litera. Cei doi s-au cãsãtorit si s-au stabilit în Deva. Contactat dupã descinderea mascatilor la Deva, Alin Simota a recunoscut cã aproximativ un an de zile a fost Cristian Litera la Jiul Petrosani, dar spune cã ulterior nu a mai tinut legãtura cu ei. “A fost la Jiul cam un an de zile, un an si ceva, când echipa era în Divizia A. Tatãl lui m-a rugat sã îl scot din mediul acela (n.r. iesise recent din închisoare) si asa a ajuns la Petrosani. (…)  Nu am mai tinut legãtura cu ei, dupã aceea. Cred cã sunt vreo trei ani de când nu am mai vorbit cu ei, mai ales cã nu mã lasã sã îmi vãd nici copiii….”, a precizat Alin Simota.

Carmen Cosman