Productie opritã la minele neviabile din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara nu mai preia cãrbunele extras de la minele neviabile din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Motivul este stocul mult prea încãrcat al Complexului.

”În momentul de fatã avem probleme comune cu cei de la CEH, problema imposibilitãtii de stocare a complexului atât de la Paroseni cât si de la Mintia.

Pe altã parte este si problema pretului pe care vrea sã-l ofere CEH fatã de Societatea Nationalã de Închideri, suma de 45 de lei pe Gcal, un pret mult prea mic care nu poate fi acceptat din cauza decizia finalã pentru închidere a fost calculatã la un pret de 64 de lei pe Gcal”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.

În acest context, existã riscul ca productia la cele trei mine neviabile sã fie opritã în totalitate. Cãrbunele depozitat în silozuri ar putea sã se aprindã, lucru care reprezintã un pericol iminent în momentul de fatã.”În momentul de fatã, cu o activitate restrânsã, am mai putea rezista pânã în cursul diminetii de mâine (vineri) dacã nu va trebui sã oprim în totalitate exploatarea cãrbunelui si va trebui sã facem diguri de izolare pentru a nu se ajunge în situatia fenomenului de autoincalzire”, a mai precizat sursa citatã.

Reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului au purtat discutii cu cei de la Ministerul Economiei care le-au dat asigurãri cã situatia va reveni la normal.

În momentul de fatã, la cele trei unitãti miniere cu probleme, respectiv Petrila, Paroseni si Uricani sunt însilozate peste 5000 de tone de huilã.

Monika BACIU