SAMSUNGAu vrut sã dea culoare vietii lor si a celor din jur. Vorbim despre niste locuitori de la marginea DN 66A, undeva la Iscroni, acolo unde au încropit o micã afacere cu flori de grãdinã.

Zeci de oameni trec zilnic pragul curtii familiei Burlec si o cautã pe doamna Ecaterina, cea care, la îndemnul fiului sãu, a exploatat la maxim curtea aflatã pe marginea unui drum intens circulat de masini si unde abia se fãceau câteva straturi cu ceapã verde. Acum afacerea, chiar dacã nu s-a amortizat, este prosperã, iar barometrul afacerii ei sunt cumpãrãtorii. În doar 30 de minute, primul client al zilei a cumpãrat de 90 de lei. „Am luat panselute, muscate. E singurul loc din Valea Jiului de unde putem cumpãra si noi avem grãdinã si vrem sã o facem frumoasã”, a declarat cea care a fost prima clientã.

Totul a pornit de la ideea cã în Valea Jiului nu sunt sere si afacerea prinde încet contur. „A fost ideea copilului meu de 35 de ani si el a zis sã fructificãm spatiul din grãdinã, pentru cã arpagicul ce îl plantam noi, sau varza nu prea dãdeau rezultate. Asa am fãcut primul solar, dar iarna trecutã n fost zãpada mare si o parte a fost dãrâmat. Acum ne-am ambitionat si am zis sã extindem si sã reinvestim. Nu stiu cât a costat totul cã nici nu am terminat devizul la lucrãri, dar un singur solar costã 3.000 de lei”, a declarat proprietara serei Ecaterina Burlec.

Clima si lipsa de imaginatie a celor din Valea Jiului a fãcut ca afacerea sã prindã acum contur, dupã ce oamenii au realizat cã florile pot aduce veselie celor ce le au în grãdini si balcoane. „Ne axãm mai mult pe flori, cã sunt mai frumoase si suntem si noi pasionati. Eu am crescut la tarã si acum la pensie le punem îngrãsãminte si ne descurcãm. Avem clienti si au venit multimai ales primãvara. Nu cred cã am putea trãi doar din asta, dar suntem pensionari si, poate dupã ce vom amortiza investitia vom vorbi altfel”, a mai spus doamna Ecaterina.

SAMSUNGNu e usor, costurile încep sã ses imtã din septembrie, atunci când cumpãrã si sãdesc semintele. Apoi, iarna se încãlzesc solariile cu foc de lemne si apoi, la vânzarea  florilor, se cheltuiesc sume importante cu ghivecele, pãmântul si îngrãsãmintele, iar o panselutã se vinde la un leu. „E scump totul, dar în familie ne ajutãm. De la un leu ghiveciul de panselute, pânã la15 lei cât costã un ghiveci cu petunii ori muscate, banii vin si clientii sunt multumiti. „Vin mereu sã vãd ce mai e nou.  Locuiesc în apropiere si am grãdinã,iar când pot, cumpãr câte o floare”, spune un client al serei de la Iscroni.

Sera de aici e singura din Valea Jiului,  în afara celei pe care o gestioneazã administratia din Petrosani, dar care nu produce flori decât pentru câteva ronduri din oras.

În plus, nu s-a mai auzit nimic nici de proiectele gândite la Aninoasa pentru femei care s-au specializat în horticulturã.  În octombrie 2010, a demarat aici, un proiect implementat de Compania de consultantã Depro Inovatie, la care au participat 20 de beneficiare la cursurile de Managementul Afacerilor ce fac parte din proiectul „Un viitor mai bun pentru femei”.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socialã si cu Centrul pentru Educatie Economicã si Dezvoltare si Asociatia Amfar Galitia. Dupã ce au fost instruite prin cursuri si schimb de experientã, cele 20 de beneficiare erau gata sã-si punã în practicã un proiect de afaceri. Totusi, singura serã a rãmas cea de la Iscroni, de pe drumul national.

Diana Mitrache