Solutiile pentru pensionarii minieri zac in sertarele ministerelor de doi ani

Proiectul de “Hotarire de Guvern, privind unele masuri de reglementare a facilititilor acordate pensionarilor din sectorul minier extractiv de huila”, initiat de Compania Nationala a Huilei, dupa consultari cu sindicatele, zace la Ministerul Economiei, al Finantelor si al Justitiei, de doi ani de zile.

In sertarele guvernului zace un proiect de hotarare de guvern, privind gratuitatile pensionarilor din minerit,  inca de pe vremea ministrului Economiei, Adriean Videanu. La Petrosani, Videanu si ministrul Finantelor de atunci, Gheorghe Pogea, au declarat ca sustin degrevarea Companiei nationale a Huilei de obligatiile care stau in sarcina Guvernului.

Fiind oameni ai judetului Hunedoara, acestia au promis in campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei, din decembrie 2009, ca vor sustine mineritul, drepturile minerilor si ale pensionarilor.

Cu mult inainte de a fi taiate aceste facilitati ale pensionarilor, adica de la inceputul anului 2010, Compania Nationala a Huilei, cu consultarea sindicatelor, a initiat un proiect de hotarare de guvern “privind unele masuri de reglementare a facilitatilor acordate pensionarilor din sectorul minier extractiv de huila”. Acest lucru s-a produs ca urmare a promisiunilor politicienilor/guvernantilor in vederea viitoarelor reduceri drastice a cheltuielilor din cadrul mineritului.

In respectivul proiect se pastrau ultimele ratii acordate pensionarilor la energia electrica si la carbune, respectiv 3000 kW/an si 3 ratii de carbune pentru familist si 2 ratii pentru nefamilist pe an. si pentru ca acordarea acestor gratuitati care reprezinta o forma de protectie sociala sau plata in completarea pensiei, acest lucru care in sarcina Guvernului respectiv a altor organe abilitate ale statului. “Crearea cadrului normativ care sa permita fostilor salariati din exploatarile miniere acordarea in continuare a acestor facilitati de catre organele abilitate prin lege sa asigure protectie sociala” – se precizeaza in proiect.

Cum ministrii s-au schimbat, CNH a reactualizat acest proiect pe numele noilor destinatari, respectiv ministrul ministrul Economiei – Ion Ariton, al Finantelor – Gheorghe Ialomitianu si al Justitiei – Catalin Marian Predoiu.

Acum, dupa instalarea Guvernului Ungureanu, o fac din nou, pentru ca alti doi ministri s-au schimbat, respectiv cel al Economiei si cel al Finantelor.

Intrebarea ce se ridica este: care ministere, care Guvern se va apleca spre problemele Vaii Jiului, chiar daca munca guvernantilor este facuta aici, in teritoriu. Adica sunt gasite solutii, sunt identificare surse de finantare si sigur ca se vor gasi si cei care sa le aplice, doar ministeriabilii sa-si puna acordul in scris pe aceste documente. E greu?

Ileana Firtulescu

2 comentarii la „Solutiile pentru pensionarii minieri zac in sertarele ministerelor de doi ani

 • 21 februarie 2012 la 05:58
  Permalink

  Cand vor pleca olteni gorjeni ai lui Condescu (Sorin Gaman,Maricel Hoara,….)din Ministerul Economiei atunci si mineritul Vaii Jiului isi va reveni la normal.

  Răspunde
 • 21 februarie 2012 la 08:16
  Permalink

  pai de ce nu intervine ALEASA noastra sa rezolve problema pensionarior? probabil asteapta campania electorala sau poate nu mai este nevoie de voturile pensionarilor minieri!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.