8Valea Jiului riscã sã rãmânã o zonã tot mai izolatã. Inclusiv în ceea ce priveste legãturile pe calea feratã cu restul tãrii si chiar cu Europa. Dupã ce, în ultimii ani, trenurile internationale care fãceau legãtura cu Vestul sau Sudul Europei nu mai au programate treceri sau opriri si în Petrosani, recent s-a trecut si la lichidarea legãturilor cu restul tãrii.

În plus, în viitorul apropiat vor sãri din schemã si câteva garnituri de tren care fãceau legãtura cu unele localitãti din judetul Hunedoara.

Prima zi a lunii mai va aduce retragerea din circulatie a unui nou tren care se forma în Statia CFR Petrosani. Din 15 mai, însã, vor iesi din schemã mult mai multe garnituri care circulau pe ruta Petrosani – Simeria si retur. „Este vorba despre câteva garnituri, de tip regio, pe traseul Petrosani – Simeria si retur, care se formau în statia din Petrosani. Acestea urmeazã a fi scoase datoritã numãrului mic de cãlãtori care ajung în statia din Petrosani. Prin urmare, numãrul de trenuri regio va fi diminuat considerabil, mai exact, 4 garnituri perechi vor iesi din schemã, adicã vor fi anulate”, a precizat Ioan Aonofriesei,  instructor M/C Statia CFR Petrosani. La încheierea reorganizãrii activitãtii din cadrul CFR, în Petrosani se vor mai forma doar 4 trenuri, în conditiile în care în urmã cu doar câtiva ani numãrul acestora era de aproape 20. În acelasi timp, în Capitala Vãii Jiului vor avea oprire doar douã trenuri inter – regio (spre Bucuresti) si un tren regio (spre Târgu – Jiu si Timisoara).

În ceea ce priveste perioada mini-vacantei de Paste, prin Valea Jiului nu va trece nici un tren suplimentar. Ba chiar, nici mãcar vreun vagon, la fel de suplimentar. „Traficul de cãlãtori este tot mai diminuat asa cã nu vor trece prin Petrosani trenuri suplimentare”, a mai spus Ioan Aonofriesei. Reducerea numãrului de trenuri va atrage dupã sine si noi disponibilizãri de personal din rândul celor care activeazã în Statia CFR din Petrosani. În plus, în lipsã de activitate, si gara din localitate îsi va pierde din importantã, repararea acesteia nemaipãrând a fi un subiect de actualitate.

Mircea Nistor