În Valea Jiului, imediat dupã terminarea Postului Mare, din prima zi de Pasti se pornesc nedeile strãmosesti. Obiceiul a fost pãstrat cu sfintenie în Valea Jiului, iar în acest an, pe lângã oaspetii de seamã, au fost chemati si sãrmanii din Petrosani.

Momârlanii din Lunca Jiului fac în aceste zile ultimele pregãtiri pentru masa festivã din a doua zi de Pasti. Chiar dacã sunt vremuri grele si în acest an oaspetii, toti cei care doresc sã le împãrtãseascã bucuria Învierii, vor gusta din pãsatul si curechiul cu carne de berbecut. „Cred cã vor fi sacrificati vreo patru berbecuti, câteva zeci de kilograme de brânzã, tuicã, vin, colaci si tot ce mai trebuie pentru a tine nedeia. Încã nu stim exact pentru cã abia acum facem pregãtirile. Sigur nu va lipsi nimic de pe masã la nedeie, asta pot spune sigur”, explicã unul dintre organizatorii nedeii.

3-1Petrecerile pornite dupã Pasti în Valea Jiului sunt stabilite clar astfel încât sã nu se suprapunã cu nedeia unui alt cãtun. Motivul este unul simplu: în acest fel toatã suflarea poate participa la serbare. În Lunca Jiului-Petrosani nedeia se tine dupã un ritual lãsat din strãbuni. Manifestarea începe dis de dimineatã, când în curtea bisericutei se strâng grupuri de prieteni si rude ale gospodarilor care pregãtesc masa.

Pentru cã este o zi de veselie, iar toate disputele trebuie uitate, la nedeie poate participa oricine are bunãvointã spun momârlanii. Nici sãracii nu sunt uitati, iar cu cât sunt mai multi cu atât bucuria este mai mare pentru cã trebuie sã se dea si de pomanã, iar nedeia este un bun prilej pentru a aduce o bucurie, dar si o masã caldã celor nevoiasi. Petrecerile câmpenesti se întind pânã în luna septembrie si au loc pe tot cuprinsul Vãii Jiului.

Maximilian Gânju