Sãlãtruc – Sãpânta Vãii Jiului de Pasti

În Sãptãmâna Mare, datoritã unui obicei mostenit din strãbuni de momârlani, un cimitir din Valea Jiului se transformã într-un loc plin de culoare, la fel cum este si cimitirul vesel din Sãpânta-Maramures.

Începând cu Joia Mare, momârlanii (n.r. bãstinasii Vãii Jiului) merg în cimitire si împodobesc cu batiste multicolore si flori, crucile mormintelor celor dragi, trecuti în nefiintã. Obiceiul este întâlnit în toatã Valea Jiului, dar respectat cu sfintenie într-un  singur loc, la Petrosani, în Parohia Livezeni. Momârlanii spun cã prin acest  ritual aratã cã respect si cinstire fatã de memoria celor din lumea de apoi.

4-1Obiceiul împodobirii crucilor nu se stie exact ce origine are, nici mãcar bãtrânii nu-si mai amintesc povestea care stã în spatele acestui ritual. Toti stiu cã în acest fel, îsi aratã respectul fatã de cei morti si cã este un obicei care trebuie respectat. Un obicei pe care nici mãcar regimul extrem de sever dus de comunisti nu l-au putut rupe din mintea momârlanilor. Bãtrânii spun cã nu o datã comunistii i-au amenintat si au încercat sã-i opreascã sã împodobeascã crucile, dar de fiecare datã tentativa le-a esuat. „Umblau cu tot felul de amenintãri cã ne iau oile, cã ne demoleazã casele cã suntem în oras, doar ne vor convinge sã renuntãm la obiceiurile noastre. Nu au reusit si pânã la urmã ne-au lãsat în pace”, spune unul dintre momârlani.

Respectat cu sfintenie

Acest ritual de împodobire a crucilor este întâlnit în toate cele sase localitãti ale zonei Vãii Jiului, dar este respectat cu sfintenie într-un cãtun de lângã Petrosani. „Cum ne pregãtim de Pasti, asa trebuie sã ne ocupãm si de mormintele celor dragi si sã le împodobim crucile. Se pune o basma coloratã pe cruce si o icoanã. Basmaua, batista sau salul trebuie sã fie cât mai viu colorate, sã arate frumos. Baticul se prinde în patru colturi, apoi se pun flori, o coronitã si o icoanã”, spune un alt momârlan.  Preotul Octavian Pãtrascu din Parohia Livezeni spune cã obiceiul este specific local si semnificã grija pentru sufletele mortilor. În noaptea de Înviere oamenii vin la cimitir sã aprindã lumânãri, iar acea noapte este cea mai frumoasã, când cimitirul este cuprins de mii de luminite aprinse.

„În noaptea de Înviere crucile trebuie sã fie împodobite si se aprind lumânãri. Este un cult al mortilor, cei vii sã fie împreunã cu cei trecuti în vesnicie în bucuria Sfintei Învieri. Înainte de Praznicele Împãrãtesti credinciosii îsi aduc aminte de cei dragi care au trecut dincolo, în vesnicie si materializeazã aceastã dragoste si aducere aminte prin împodobirea

cimitirelor, crucilor mormintelor. Eu obisnuiesc sã spun cã cimitirul Bisericii din Livezeni – Sãlãtruc este o Sãpânta a Vãii Jiului”, povestea preotul care si-a dedicat o parte din viatã pentru a pãstra traditiile localnicilor.

Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.