Spitalul din Petrila se va redeschide, dar ca sectie externã a Spitalului de Urgentã din Petrosani, unicã în Hunedoara, si cu precãdere pentru bolnavii aflati în faze terminale. Totul va fi posibil din iunie, când la Petrila vor functiona douã sectii cu 30 de paturi.

Prezenti la Petrosani în cadrul unei conferinte de presã Monica Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi si Ilie Pãducel, alãturi de managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani, Alin Vasilescu, au dat asigurãri cã aceastã sectie va fi functionalã din 1 iunie si va fi destinatã îngrijirilor paletaive si bolilor interne. „Din punct de vedere tehnic, aceasta e o relizare, o gurã de oxigen. Nu avem doar 30 de paturi în Petrila, ci un nou contract cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate mai mare si, poate cel mai important lucru, avem singura sectie din judet de îngrijiri paleative, destinate asadar bolnavilor aflati în faze terminale, cu sunt cei de la oncologie, ceea ce degreveazã mult sectia de terapie intensivã de la Petrosani”, a declarat mnanagerul Spitalului de Urgentã din Petrosani, Alin Vasilescu.

1-1Ilie Pãducel, primarul orasului Petrila din Valea Jiului, spune cã aceasta este una dintre cele mai importante realizãri din ultima perioadã si  cã administratia localã se obligã la niste cheltuieli, dar în favoarea oamenilor din zonã. „Acesta este unh sprijin pentru cei aproape 30.000 de locuitori ai orasului Petrila si nu numai. Deocamdatã avem 30 de locuri cu internare continuã si noi ca si administratie, avem obligatia sã asigurãm conditiile corespunzãtoare în aceastã sectie, plata utilitãtilor si  întretinerea clãdirii si o vom face. Nu a fost usor si ne-am bucurat de sprijinul Monicãi Iacob Ridzi, care ne-a ajutat sã ajungem la Ministerul Sãnãtãtii”, a precizat Ilie Pãducel.

Monica Iacob Ridzi spune cã  a stat ore însir la usa ministerului si cã aceasta a fost o realizare pentru Valea Jiului. „Este ceea ce ne-am dorit de foarte mult timp. În acest moment functioneazã acel compartiment la Petrila si erau foarte multi oameni nemultumiti din zona Petrila cã erau obligati sã plece la Petrosani pentru investigatii. Ne-am unit fortele si am gãsit si deschidere la Ministerul Sãnãtãtii, important e rezultatul”, a adãugat Monica iacob Ridzi, deputat PPDD.

Cele 30 de paturi sunt împãrtite în douã sectii: interne  si îngrijiri paleative, iar celmaiprobabil, acestea vor fi functionale alãturi de celelalte 627 de paturi cât are acum Spitalul de Urgentã din Petrosani.

Redeschiderea spitalului din Petrila a readus în actualitate ideea comasãrii spitalelor din Valea Jiului, iar cei de la Petrila sunt primii care, dupã doi ani de la data închiderii,au ajunsla concluzia cã aceasta este singura solutie.

Program de redresare aplicat cu succes

Si spitalul din Petrosani se confruntã cu o problemã existentã pânã la urmã la nivel national si acre vizeazã decobturile fãcute de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. „La Petrosani, anul trecut am avut 20. 170 de externãri, iar contractul decontatã de Casã a fost undeva la 17.000. Deci cam 3000 de pacienti au fost tratati cu eforturile si cheltuiala spitalului, dar fãrã feed-back din partea Casei de Sãnãtate. Cu aceastã modificare de structurã, la ora actualã SUP are 657 de paturi, din care în contract cu Casa vor fi 520”,a  explicat Alin Vasilescu. Institutia medicalã deruleazã un program de redresare financiarã, astfel încât sã nu se ajungã la acumularea de arierate. Datele contabile aratã cã dacã la începutul acestui an cheltuielile de personal erau de 24,5 miliarde de lei vechi, acum acestea s-au redus, în functie de lunã, la 22,5 – 23 de miliarde de lei vechi.

Diana Mitrache

Carmen Cosman