Si sicanat, si cercetat de ANI

Viatã grea are liderul Sindicatului Liber al EM Petrila, Ion Temneanu, de când s-a înfiintat noul sindicat ”Orizonturi noi”, de la aceeasi minã. Pe lângã sicanele pe care trebuie sã le suporte de la minerii care au trecut în ”tabãra” cealaltã, Ion Temneanu este cercetat si de Agentia Nationalã de Integritate – ANI.

Sesizarea de incompatibilitate a fost fãcutã de noul sindicat al minei Petrila si câte un exemplar al acesteia a fost înaintat Primãriei Petrila, Prefecturii Hunedoara si unul direct Agentia Nationalã de Integritate – ANI.

Conducerea Sindicatului ”Orizonturi noi” considerã cã ar exista o problemã, de incompatibilitate, conform Legii Dialogului social, în care se spune cã o organizatie sindicalã nu trebuie sã fie implicatã în politicã. Aceeasi conducere spune cã  Sindicatul Liber prezidat de Ion Temneanu – cunoscut politician, chiar cu functii de conducere la nivel de organizatii de partid, si consilier local, dar si prim-vicepresedinte la Sindicatul Huila al Societãtii de Închideri Mine – este ”târât” chiar prin liderul sindical în jocuri si activitãti politice. Si dacã este sã ne luãm dupã logica partidelor de a acapara lideri de sindicat pentru cã au în spate oameni/voturi, pare fireascã sesizarea cãtre ANI.

2-1Pe de altã parte legea nu interzice liderilor sã facã politicã si nici nu le interzice dreptul de a fi alesi.  Legea 62/2011, scrie la Cap. I, Art.2, spune clar cã: Organizatiile sindicale sunt independente fatã de autoritãtile publice, de partidele politice si de organizatiile patronale. (2) Organizatiile sindicale nu pot desfãsura activitãti cu caracter politic.

Cum vor demostra cei de la ”Orizonturi noi” cã Ion Temneanu în calitate de consilier local a pus organizatia sindicalã sub papucul autoritãtii locale si cum a implicat-o în politicã, vom vedea.

Cert este cã primãria Petrila si-a declinat competenta si a trimis si ea la rându-i sesizarea la ANI, la fel si Prefectura Hunedoara.

”Da, este adevãrat, am avut o asemnea sesizare de incompatibilitate, dar nu este de competenta mea si am trimis-o mai departe Agentiei de Integritate, care are propriile interpretãri ale legii. În mod normal, legislatia nu interzice ca un lider sã aibã optiuni politice, doar organizatia nu are voie sã desfãsoare activitãti politice. Dar, cum spuneam, este de competenta ANI” – a confirmat existenta unei sesizãri de incompatibilitate prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Ileana Firtulescu

2 comentarii la „Si sicanat, si cercetat de ANI

 • 30 aprilie 2013 la 12:03
  Permalink

  OARE CIND ITM PETROSANI VA FINALIZA ANCHETA CU MOARTEA MINERULUI OPARIT LA PETRILA ,FAMILIA SI FETELE ACESTUIA INCA MAI CREDCA EXISTA DREPTATE PE UNDEVA SAU INTRE TIMP D NA BODEA A PRIMIT UN ORDIN SA O LASE MAI MOALE.

  Răspunde
 • 6 mai 2013 la 20:45
  Permalink

  Din pacate, Temnianu este un erou fata de sarpele cu ochelari!!!! oare stie cineva cate ore este „pontat” buldozerul lu jurca la Petrila.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.