8”Nu, nu avem sãrbãtori, nici Paste, nici Crãciun. Cum spuneam, regimul nostru este unul militarizat, cu precizie de ceasornic. La acest birou fiecare dintre noi este specializat pe tronsonele producerii si vânzãrii energiei, sector care are conditii stricte si reguli precise.” – Florin Ciucur, seful Biroului Energetic – Apa Serv Valea Jiului.

Într-o interventie televizatã, seful Biroului Energetic Apa Serv Petrosani, Florin Ciucur, a scãpat o vorbã, atât cât a fost lãsat de moderator, cã regimul de lucru al acestui compartiment este unul militarizat, ca în tot sectorul energetic national. Adicã existã program non stop, iar când este cod portocaliu, birourile si casele lor sunt sus pe coclauri, pe aria microhidrocentralelor de la Valea de Pesti si Polatiste, pentru interventii, remedieri, repuneri pe fãgasul normal al instalatiilor etc., altfel plãtesc..

De precizat cã SC Apa Serv Valea Jiului este singura societate de gen din tarã care tranzactioneazã energia produsã chiar de ea la bursã.  Adicã, are douã microhidrocentrale prin care produce energie electricã, acreditat, si este beneficiarã de certificate verzi. Bãietii cu adevãrat destepti de la Apa Serv se ocupã de energie de câtiva ani buni, de vreo 5-6, pentru consum propriu, doar cã anul acesta modificãrile din legislatia energeticã le-a deschis o poartã importantã, iar energia produsã este tranzactionatã pe piata de energie.

Viata bãietilor de la Biroul Energetic este una trãitã pe muchie de cutit. Odatã intrati pe pitã, contractele fiind ferme pe orã, zi, lunã, an, trebuie sã livreze energia parafatã. Si cum aceasta nu poate fi stocatã atunci când conditiile de mediu nu creeazã probleme, când natura este generoasã, trebuie sã se descurce când conditiile le sunt potrivnice si sã livreze energia contactatã. Altfel, sunt buni de platã. Si ce platã!

”Energia nu o putem stoca. Ca urmare, la fiecare orã trebuie sã stim cât producem, cantitatea depinzând de apã, de conditiile meteo în general. La fiecare MHC (microhidrocentralã) este o echipã care lucreazã si suprevegheazã non stop. De exemplu iarna când apa îngheatã, trebuie actionat, curãtate grãtarele si multe atele. Toamna, la captãri, se adunã frunze, sunt înnãmoliri, tot felul de aluviuni etc., situatii ce pot bloca activitatea. Nu este permis asa ceva. Când a fost cod portocaliu, s-a stat si trei zile non-stop pentru a reintra în normal. Acolo oamenii sunt specializati, stiu ce au de fãcut. Apoi pot apãrea probleme tehnice. Toate acestea nu trebuie sã afecteze productia de energie, cantitatea produsului finit. De exemplu noi, astãzi, trebuie sã anuntãm cât livrãm a doua zi, drept pentru care la fiecare orã trebuie sã stim cât producem si dacã este nevoie, sã intervenim. La acest birou fiecare dintre noi este specializat pe tronsonele producerii si vânzãrii energiei, sector care are conditii stricte si reguli precise. Nu, nu avem sãrbãtori, nici Paste, nici Crãciun. Cum spuneam, regimul nostru este unul militarizat, cu precizie de ceasornic” – ne-a povestit Florin Ciucur, seful Biroului Energetic Apa Serv, cu precizarea cã nu s-a vãzut în lume ”sã stingi lumina” de sãrbãtori si sã mergi acasã.

O mânã de bãieti tineri, profesionisti si oameni adevãrati, pot da lectii în ce priveste asumarea responsabilitãtii cu zâmbetul pe buze, cum se poate trãi si munci la ”înaltã tensiune”.

Ileana Firtulescu