Sunt vânati pur si simplu si priviti ca niste ciudati de care trebuie sã te feresti. Polistii locali îi urmãresc, lumea îi huleste, iar cei din primãrie îi condamnã  pur si simplu. Si nu vobim, asa cum ati crede, de niste adolescenti care încalcã vreo lege, desi e plin Vulcanul de ei. Vorbim de copiii care au fãcut o pasiune pentru sport si miscare în aer liber. Chiar ei!

Acesti copii sunt conamnati de administratia de la Vulcan, din Valea Jiului, sã ajungã, cine stie?, degradati ai societãtii, care ajung sã se drogheze, iar asta cu sprijinul celor din primãrie. Iar pe de altã parte, acesti copii îsi pun pur si simplu viata în pericol.

4-1Recent, un astfel de grup, format din copii de liceu, ni s-au adresat, mânati de convingerea cã poate cineva îi va auzi si pe ei. Sunt tineri frumosi si pasionati de sportul pe care îl practicã. Fie cã sunt bikeri, fie skateri, toti au acelasi punct comun: zeci de ore de antrenamente, bãtãturi în palme si frica de autoritãtile de la Vulcan, din Valea Jiului. Ei vin cu trenul, sau pe biciclete pânã la Petrosani, acolo unde e singurul parc dotat corespunzãtor. „Luãm trenul, urcãm în el bicicletele si, de multe ori, sunãm dupã pãrinti sã vinã sã ne ia. Mereu ne ceartã, iar uneori chiar mergem pe drum fãrã sã le spunem, de la Petrosani la Vulcan, cã nu mai avem tren”, ne povesteste un adolescent, elev la un liceu din Petrosani.

Tinerii au gãsit amenajat un mic spatiu în Parcul Central „Carol Schreter” din Petrosani si, chiar dacã nici acesta nu e prea mare, tot e ceva, fatã de Vulcan, acolo unde toatã lumea îi amenintã. „Copilul meu e pasionat efectiv de acest sport, iar noi l-am încurajat, ca pãrinti. Din pãcate, aici la Vulcan, politia localã îi amenintã cu amenzi, cã nu este un spatiu amenajat si atunci ei se folosesc de scãri, borduri. Pe de altã parte, pãrintii copiilor mai mici îi gonesc si ei, ca nu cumva sã îi loveascã si ne întrebãm cu totii ce e de fãcut?”, spune mama unui adolescent.

Tinerii lucreazã zilnic ore în sir. Îsi fac temele si apoi, fie iarnã, fie varã, trag de ghidonul bicicletei, ori patineazã pe skateboard. „Nu e usor. Ce stiu eu sã fac acum am învãtat în câtiva ani si studiem pe internet miscãrile. Ne place acest sport si vrem mai mult, chiar dacã avem bãtãturi mari în palme, vânãtãi si chiar dacã afarã e cald sau frig si ne-am dori, aici la Vulcan un astfel de parc, cum e la Petrosani, ca sã nu o mai supãr pe mama si pe tata, care sunt îngrijorati când plec la Petrosani, mai ales cã se întâmplã atâtea lucruri cu tineri ca noi”, spune un alt tânãr, care nu a ascuns faptul cã a fost pãlmuit de un pãrinte fiindcã s-a dat cu bicileta si a încercat un turc prea aproape de copilul sãu.

Administratia de la Vulcan a fãcut un mic pas si acum, în week-end, a închis circulatia pe Bulevard, dar pe acesti copii nu-i ajutã cu nimic, pentru cã nu pot oricum sã exerseze miscãrile si trick-urile.

Toti se viseazã la „Românii au talent”, dar sunt dezamãgiti de faptul cã nu au unde sã exerseze.

Diana Mitrache