Liniste, emotie, înãltare. Linistea de catedralã si emotia cuvintelor, a rostirilor si pricesnelor cântate, au înãltat simturile a circa 300 de oameni, vineri seara, când la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani, a avut loc spectacolul de exceptie

“Hristos a înviat!”.

S-au petrecut momente inegalabile pe scenã, îmbinate perfect între priceasnã si folclor, între laic si bisericesc, între pãmânt si cer. Dorel Visan, Mariana Anghel, Ionut Fulea, Petricã Moise si grupul cameral  “Cantores”, au oferit un spectacol exceptional celor prezenti în salã. Sute de oameni au fost cu lacrimi în ochi  în cele aproape 120 de minute cât a durat evenimentul. “A fost atât de frumos, parcã m-am înãltat. Mi-am dat seama cât de important este sã îl iubesti pe Dumnezeu si sã fii mai bun, mãcar acum, în Postul pastelui”, ne-a declarat o doamnã la iesirea din salã. “ Fãrã cuvinte. A fost atât de liniste în salã, nimeni nu spunea nimic, toti ascultam cu rãsufarea tãiatã cântecele religioase, iar despre maestrul Dorel Visan nu existã cuvinte care l-ar putea caracteriza îndeajuns”, ne-a declarat si un domn. 5-1De altfel, chiar si primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, care a stat pânã la finalul spectacolului, s-a declarat mai emotionat ca niciodatã.  „E un spectacol inedit si pentru prima datã la Petrosani si, pentru cã a fost înaintea celei mai importante sãrbãtori crestine, încãrcãtura evenimentului este mai mare. Oamenii s-au bucurat de spectacol si de mesajul transmis de acesti oameni deosebiti. Cred cã avem menirea de a veni si pe aceastã laturã, nu numai sã facem spatii verzi si sã asfaltãm. Avem nevoie de credintã, de care poate ne-am îndepãrtat oarecum”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Cât despre artisti, inegaliabilii artisti care au realizat acest concert, si ei au simtit publicul si sentimentele pe care le-au stârnit dincolo de scenã. „M-a convins doamna Mariana (n.r. Anghel), acum 4 ani sã fac acest acest spectacol, desi nu mai era cazul, pentru cã si eu eram convins de faptul cã lumea e într-o cãdere spiritualã. Dezvoltarea tehnicã si civilizatia, care a fãcut niste progrese semnificative, a lãsat în urmã viata spiritualã. Omul, datoritã civilizatiei, tehnicii care îl ajutã sã ducã o viatã mai bunã, si-a  fãcut un corp supra-dimensionat prin masinile care îl ajutã, iar sufletul lui i-a rãmas mic. Nu s-a fãcu nimic pentru sufletele oamenilor si atunci trebuie niste adaosuri si ca sã faci asta, totul trebuie sã plece din constiinta omnului. Comuniunea cu Dumnezeu a fost uitatã de multi, dar eu am deja certitudinea, dupã atâtea spectacole, cã acest spectacol transmite un mesaj, dacã nu de întoarcere totalã, cel putin de un gând, de o propunere intimã a omului. 5-2Acesta a fost rostul nostru. (…) Noi mergem mai departe convinsi cã e bine ce facem”, a spus maestrul Dorel Visan, care a uimit asistenta cu încãrcãtura emotionalã ce a transmis-o publicului.

Nici Ionut Fulea nu a fost mai prejos si, dupã ce a înãltat sala teatrului, s-a declarat absolut coplesit de fiecare eveniment de acest gen pe care l-a trãit pe viu. „Eu, chiar la începutul acestui eveniment, l-am privit la televizor si mi-am felicitat colegii pentru ceea ce fac. Apoi am fost extrem de fericit când am fost cooptat în echipã. Cu toate cã sunt în echipã de 3a ni,încã e inedit, si lumea nu l-a cunoscut în totalitatea. Venim cu sentimente profunde si se stabilesc relatii deosebite între noi cei de pe scenã si public si, împreunã cred cã stabilim relatia cu Dumnezeu. Oamenii, de cele mai multe ori, au ochii în lacrimi, pentru cã mesajul este puternic. Si noi, când ne urmãrim colegii si când recitãm, ori cântãm, trãim foarte intens. 5-3Cu sigurantã avem un impact foarte important si o sã vã spun cã eu m-am redescoperit din momentul în care am început sã particip la acest spectacol”, a adãugat Ionut Fulea.  Evenimentul a fost organizat de primãria Municipiului Petrosani, cu bani de la bugetul local.

Luiza Andronache

Diana MITRACHE