6”Mã bucur cã noi, românii, ne mai putem strânge si la astfel de activitãti, nu doar la traditionalele pomeni electorale, cu mici si bere… Sper sã se înmulteascã numãrul de evenimente cu caracter cultural, în dauna celor de manelizare a României”- Adrian-Daniel Adochitei, Petrila.

La Petrila, a avut loc la sfârsitul sãptãmânii trecute o adevãratã sãrbãtoare a cãrtii. Ininiativa deputatului PNL de Hunedoara, Carmen Hãrãu, ”Doruind o carte, dãruiesti sperantã!”, pentru bibliotecile satelor si comunelor din judet, a cãpãtat o amploare nebãnuitã. În Valea Jiului, actiunea a fost una de succes, iar Petrila a transformat evenimentul într-o sãrbãtoare care a mobilizat în donatie de cãrti toate categoriile socio-profesionale. Si pentru cã actiunea a fost fãcutã cu scopul de a avea acces la lecturã copiii, Parcul Copiilor din Petrila a rãsunat de glasurile lor, de dans si câtec. Versurile lui Grigore Vieru, prin vocile regretatilor Doina si Ion Aldea Teodorovici, au rãsunat deasupra Petrilei:

Acum am si eu pe lume parte:

Pot îmbrãtisa mãiastra-ti carte,

Stiu cã frate-mi esti si-mi esti pãrinte,

Acum nimeni nu mã poate minte.

Bine ai venit în casa noastrã,

Neamule, tu, floare mea albastrã-Eminescu.

6-1 Copiii orasului au purtat minunatele costume populare si au donat primii cãrti pentru colegii lor mai putin norocosi. Le-au urmat profesorii lor,

doctori, scriitori, mineri, someri, lucrãtori comerciali, ingineri, oameni de culturã si asociatii, reprezentanti de institutii societãti comerciale, pensionari etc.

Si pentru cã Petrila este orasul scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, actorii Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petrosani au fost la înãltime dând plus

valoare evenimentului din locul nasterii ”Sîrbului lor”. Îmbrãcati în costume de epocã si cu bratele pline de cãrti, aparitia actorilor a fost impresionantã…

Doinita Bãlãnesc, presedinta Organizatiei de Feimei PNL Petrila, implicatã în aceastã campanie de carte, a coordonat impecabil colectivul liberalilor – seniori, femei si tineri – în organizarea evenimentului. Si i-a iesit! A transformat o simplã donatie într-o sãrbãtoare a cãrtii, a traditiei, a punerii în valoare a copiilor Petrilei.

”Le multumesc copiilor Petrilei care au rãspuns acestei chemãri si mã bucur cã am reusit sã-i smulgem din lumea virtualã si sã-i facem sã vinã aici, în lumea realã, în lumea cãrtilor si a povestilor, sã se manifeste artistic prin poezie, muzicã si dans  fãcând ca acest parc al Petrilei sã devinã si mai frumos” – a declarat Doinita Maria Bãlãnesc, organozatoarea evenimentului.

Si cum atmosfera a fost una deosebitã, presedintele PNL Petrila, Costel Avram, a fost ”nevoit” sã se prindã în hora prieteniei, desi abia astepta pentru cã se stie cã Avram este un bun si înfocat dansator încât îsi schimbã cãmãsile si o ia de la capãt! Si Costel Avram a donat un brat de cãrti, printre care si una cu titlu sugestiv – ”Ciocoii vechi si noi”, care are ca subtitlu ”Ce naste din pisicã soareci mãnâncã”, de Nicolae Filimon. Presedintele liberal pãrea surprins de amplitudinea manifestãrii, de reactia pozitivã a petrilenilor la aceastã chemare si vãdit mândru de organizare.

6-2”Vreau sã felicit pe presedinta organizatiei de Femei a PNL, Doinita Bãlãnesc, pentru cã meritul este al ei pentru ceea ce se întâmplã, astãzi, aici. Toate aceste cãrti vor fi donate comunei Lunca Cernii, o comunã izolatã din judetul nostru, pentru cã este extrem de important ca acei copii sã poatã avea acces la carte, sã le îmbogãtim sufletul si spiritul.

M-a impresionat aceastã mare de copii ai Petrilei, bucuria lor de a se manifesta, copii de real talent pus în valoare de dascãlii si instrucorii lor. Da, sunt impresionat!” – a declarat presedintele PNL Petrila, Costel Avram.

Deputatul Carmen Hãrãu a tinut sã fie prezentã la eveniment si a fost. Printre petrileni, printre copii, a râs si a socializat, a jucat si a cunoscut Petrila altfel…

”Nicvi nu stiti ce mare e bucuria de a-I vedea aici. Aceastã actiune se adreseazã mai ales lor, copiilor, care vor fi adultii de mâne, dar de care trebuie sã ne ocupãm astãzi pentru a fi mâine mai buni, mai destepti, mai cetãteni” – a declarat Carmen Hãrãu, deputat PNL de Hunedoara.

Reactiile de dupã aceastã manifestare au fost îmbucurãtoare.

Andrei Adrian: ”Într-o tarã în care nivelul de trai nu ne avantajeazã, unde lipsa locurilor de muncã lasã o grea si împovãrãtoare amprentã, unde

problemele vietii cotidiene ne lipsesc, într-un mod nedrept, de linistea si confortul lecturãrii unei cãrti, într-o tarã a carei dinamicã este marcatã de conflict si nu de armonie, într-o astfel de tarã se mai gãsesc persoane ce nu vor sã renunte la culturã, la promovarea valorilor, persoane ce înteleg sã nu renunte la atributele ce ne definesc ca entitãti spirituale si ne asigurã perenitatea unei societãti pe muchie de cutit.

Tot respectul pentru acesti membrii ai unei rezistente ce meritã toatã aprecierea noastrã. Felicitãri PNL-Petrila!” Adochitei Adrian-Daniel:  ”Mã bucur cã noi, românii, ne mai putem strânge si la astfel de activitãti, nu doar la traditionalele pomeni electorale, cu mici si bere, organizate de alte partide politice. Sper ca mãcar din goana dupã voturi, sã ia acest exemplu  si alte partide politice si sã se înmulteascã numãrul de evenimente cu

caracter cultural, în dauna celor de manelizare a României”.

Ileana Firtulescu