Cazul copilului de 4 ani din Câmpu lui Neag care a fost ucis de bunica sa în urmã cu douã sãptãmâni este oferit ca exemplu ministrului Mariana Câmpeanu.

Trasã de mânecã de colega de partid

Deputatul PNL, Carmen Eleonora Hãrãu îi atrage atentia colegei de partid Mariana Câmpeanu, în acelasi timp ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu privire la efectele negative pe care le au diferite evenimente din viata pãrintilor asupra copiilor. Cel mai elocvent exemplu în acest caz dat de deputatul hunedorean este cel al copilului de 4 ani din Câmpu lui Neag care a fost ucis de bunica sa.

SAMSUNG”În data de 15 aprilie a.c., un caz grav petrecut în localitatea hunedoreanã Uricani a socat întreaga opinie publicã româneascã. Un copil în vârstã de patru ani si bunica acestuia au fost gãsiti morti, cadavrul bãietelului – pe un pat din casã, iiiar bunica – spânzuratã înt-o anexã din gospodãrie. Mama copilului a murit în august 2012, fiind gãsitã de asemenea spânzuratã, dupã ce si-a pierdut locul de muncã în Italia. De atunci, paternitatea copilului nu a fost recunoscutã de nimeni, iar copilul era crescut de bunicã, un caz psihiatric diagnostica. Cazul relevat face parte dintr-o realitate crudã, fiind des întâlnit si în alte zone mai putin dezvoltate ale tãrii, mai ales pe fondul migratiei pãrintilor în Occident în cãutare de locuri de muncã. Din pãcate acest fenomen social a luat mare amploare, cu consecinte grave asupra copiilor abandonati acasã sau lãsati în grija bunicilor sau a rudelor”, îi relateazã deputatul colegei sale de partid.

Protectia copiilor, respinsã

Deputatii au avut de dezbãtut o lege privind protectia socialã a copiilor ai cãror pãrinti sunt plecati peste hotare în cãutarea unui trai mai bun. Legea a fost repinsã. Deputatul îi cere ministrului o situatie privind numãrul copiilor afectati de fenomenul plecãrii pãrintilor la muncã în strãinãtate. Este vorba de o evidentã care se referã în mod deosebit la judetul Hunedoara, si în mod general la nivel national. O altã solicitare este aceea care face referire la institutiile care monitorizeazã acest fenomen si care este strategia ministerului pentru a asigura protectia copiilor rãmasi fãrã pãrinti pe teritoriul României din cauza migratiei economice a pãrintilor.

Monika BACIU