Un singur mort am gasit, cand am fost sa ne cautam minerii cerand ajutorul autoritatilor si cu aprobarea ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu. Acel mort era un angajat, tractorist, al lui Ionel Calota – Momo. Avea capul despicat… Raniti au fost multi” –  Costel Postolache, fost presedinte executiv al LSMVJ.

La Stoenesti, Miron Cozma, a participat la ceremonia de comemorare a 12 ani de la evenimentele din 17-20 februarie 1999, cand a avut loc ciocnirea dura dintre minerii plecati spre Bucuresti si trupele de ordine. A fost o adevarata lupta in care, si de o parte si de cealalta, au fost multi raniti si chiar morti.

Doar ca numarul minerilor morti reclamati de presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, ulterior de Miron Cozma, membru PRM atunci, nu a fost niciodata confirmat si nici nu au existat familii sau apropiati care sa reclame moartea vreunui miner, daca cineva ar fi vrut sa ascunda numarul celor decedati la Stoenesti. Nici la pontajele facute la exploatarile miniere, dupa mineriada, nu s-au constatat mineri disparuti, ci doar raniti.

Tristetea liderului

La Stoenesti, Miron Cozma a sutinut in continuare ca i-au murit ortacii, desi stie adevarul.

“Sunt un om trist pentru ca sunt in locul in care la acele tragice evenimente, in perioada 17-20 februarie, mi-au murit ortacii. Aici se cunoaste doar de un singur caz, despre Harag Constantin din Petrila, care este inmormantat aici, dar eu stiu ca langa Harag mai este inmormantat un ortac si sunt si altii care au fost aruncati in Olt. Sunt altii care au murit si care au fost inmormantati prin diverse zone ale tarii. Sunt trist si pentru ca iata, dupa 12 ani de zile, inca nu se stiu vinovatii pentru mortii de aici. Nici macar nu s-a inceput o ancheta preliminara pentru acest lucru. O rog pe doamna procuror general al Romaniei sa demareze o astfel de ancheta. Oamenii politici sunt trecatori, istoria insa ramane”, a spus Cozma.

Liderii care au fost la vremea respectiva sa-si caute ortacii, impreuna cu autoritatile de aici si din localitatile pe unde au trecut minerii, inainte si dupa tragicul eveniment, sustin ca nu exista alti morti in afara de cei stiuti, iar lista prezentata de C.V.Tudor nu s-a confirmat. Aceasta a fost verificata om cu om si in ea s-au regasit oameni morti din cauze naturale, mai vechi decat momentul Stoenesti sau in acest rastimp de 4-5 zile.

Doar un mort: angajatul lui Momo

In cautarea minerilor morti si raniti au plecat presedintele executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Costel Postolache si Gheorghe Emil, vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Miniere.

“Dupa Stoenesti, Valea Jiului era inchisa si nu puteam pleca. Am obtinut aprobare de la

ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, si am plecat cu doua masini. Eu cu soferul si Gheorghe Emil cu soferul lui. Am vorbit si cu d.na doctor Petronela Sodolescu, care era directorul Spitalului de la Petrosani, ca in cazul in care este nevoie de salvari, sa ne trimita, sa recuperam oamenii. Am pornit pe itinerariul minerilor. Prima oprire a fost la Spitalul din Craiova. Acolo am gasit un jandarm ranit. Apoi am ajuns la Caracal. Acolo, stand de vorba cu directorul spitalului, am primit o lista cu minerii internati si contuziile cu care au fost internati. La morga, dupa aprobarea primita de comandantul Politiei Caracal, am gasit un singur decedat, dar nu era din randul minerilor. Era angajatul lui Ionel Calota zis Momo, era tractorist. Omul avea capul efectiv despicat…

Seara am ajuns la Slatina, unde am fost cazati in apartamentul lui Constatin Bitu, iar dimineata am plecat impreuna spre spital. Aici am gasit cinci raniti de-ai nostri, dintre care unul chiar atunci se afla in sala de operatii pentru a i se scoate din mana bile de cauciuc. Minerul era de la Mina Lupeni. Mai departe, la Draganesti-Olt am mai gasit doi raniti, dintre care unul era sofer la General Trans.

La intoarcere am recuperat ranitii care puteau fi transportati si pe cinci dintre ei i-am adus in Valea Jiului. In concluzie am gasit doar un singur mort, angajatul lui Momo.

Lista lui Vadim Tudor, cu morti naturali

Sa spunem ca cineva dorea sa ascunda numarul mortilor, dar nimeni nu a reclamat, nu a venit la Liga sau la mina, la CNH, sa spuna ca minerii din familiile lor nu s-au mai intors. Imposibil sa nu fi avut pe cineva, familii, apropiati care sa nu se intereseze de ei.

Cand am verificat lista, vehiculata de Corneliu Vadim Tudor, impreuna cu comandantul Politiei Lupeni, Comanoiu, s-a constatat ca erau morti naturali. De exemplu, Batariu – un mort de pe acea lista – era tatal unui lider de sindicat de la Lupeni, care a declarat ca tatal sau a murit de moarte buna, ca era pensionar si ca nu a participat la mineriada. si pe mine m-a sunat Miron sa ma cheme la comemorare, dar nu voi merge” – a povestit, sambata, Costel Postolache, presedinte executiv al LSMVJ de la vremea respectiva. Acesta ne-a prezentat si inscrisurile cu constatarile cautarilor mortilor si ranitilor de la acel moment.

Considerat “partea tehnica” a acelor vremuri, Costel Postolache a parasit LSMVJ la putin timp dupa ultima mineriada.

Multi se intreaba de ce fostii lideri ai minerilor trec peste momentul Costesti, de parca nu ar fi existat. Sa fie acest moment unul de care sa se rusineze?

Ileana Firtulescu