Aproximativ 60 de angajati ai Spitalului Municipal Vulcan – medici, asistente, infirmiere sau personal auxiliar – au protestat pentru a doua zi consecutiv în fata institutiei medicale fatã de decizia de a li se acorda salariile înjumãtãtite. O situatie greu de redresat, care vine din urmã si ale cãrei efecte se vãd acum.

Oamenii ar fi trebuit sã-si primeascã salariile încã din data de 15 aprilie, dar la sfârsitul sãptãmânii trecute au aflat cã vor beneficia de numai 50% din retributiile lunare, pentru cã nu sunt bani. Grav este cã nici mãcar cele 50 de procente nu au ajuns, pânã marti, în conturile lor, pentru cã Spitalul Municipal Vulcan astepta un împrumut de 50.000 de lei de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate ca sã poatã plãti mãcar jumãtate din banii angajatilor. Luni, cei care au protestat în curtea spitalului au asteptat sã discute cu cineva de la Primãrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În consecintã, marti dimineatã aproximativ 60 de angajati au reluat protestul, dar asistenta medicalã nu a fost afectatã în nici un fel de aceastã manifestare.

5-1De precizat cã, în urmã cu mai bine de o lunã de zile, angajatii de la spitalul Vulcan au fost de acord cu reducerea salariilor si tãierea unor sporuri pentru ca institutia sã poatã depãsi perioada financiarã grea pe care o traverseazã, dar nici asa lucrurile nu

s-au deblocat. Banii decontati de Casa de Asigurãri de Sãnãtate pentru serviciile pe luna martie au fost folositi pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat, iar pentru salarii nu au mai rãmas bani. Pentru deblocarea situatiei s-a solicitat un avans la Casa Judeteanã de Sãnãtate si s-a fãcut chiar si un memoriu la Casa Nationalã de Asigurãri.”Nouã, într-adevãr ni s-au plãtit serviciile medicale pe luna martie, dar, având datorii la stat acestea au trebuit achitate ca sã putem sã intrãm la contractãri cu Casa de Asigurãri pentru servicii pe anul 2013. Iar noi de fapt am solicitat un avans pe serviciile fãcute între 1 si 15 aprilie. Am înteles cã o sã primim doar 50.000 de lei, iar noi am avea nevoie e 100.000 de lei. Am fãcut un memoriu la casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, pentru cã speranta noastrã acolo este, în conditiile în care ni s-a transmis cã CJAS nu mai are niciun leu. (…) Lumea este nemultumitã, este un protest spontan, am apelat si la sprijinul Federatiei Santias si merg cu memorii la Casa Nationalã ca sã ne sprijine pentru acest avans”, a declarat Veronica Popescu, liderul de sindicat de la Spitalul Municipal Vulcan.

Asistentele medicale, infirmierele si medicii au aflat, dupã o discutie cu directorul economic al Spitalului Vulcan, cã existã posibilitatea ca marti dupã amiazã sã li se vireze jumãtate din salariu, însã angajatii nu vor renunta la protest. Sunt nemultumiti cã dupã ce li s-au tãiat sporurile si au salarii foarte mici, nu si le primesc nici pe acelea iar sãrbãtorile bat la usã. „Dimineatã (n.r. miercuri) vom protesta iarãsi, pentru cã nu este normal sã primim jumãtate din salariu diminuat la jumãtate sau mai mult dupã ce ni s-au tãiat toate sporurile”, au spus protestatarii. Acestia au cerut un „avans” de circa 100 de mii de lei de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, sumã ce ar acoperi lefurile, însã rãspunsul a fost negativ. Pe de altã parte, în curtea spitalului au apãrut câtiva angajati ai municipalitãtii pentru a planta panselute. „Banii de salarii nu sunt dar sã se cumpere panselute sunt. Exact de asta aveam nevoie”, au mai spus oamenii.

Spitalul ar putea fi închis!

Dupã mai multe ore de protest, dupã ora 11.00 oamenii au aflat cã s-au fãcut ordinele de platã si, cel mai târziu miercuri îsi vor primi banii, dar numai jumãtate din salarii, asa cum s-a anuntat initial. Asa cã vor protesta din nou, pentru a treia oarã consecutiv, de la 10 dimineata, pentru cã si dacã luna aceasta îsi vor primi cumva salariile, problema de fond rãmâne. În aceastã situatie, unicã la nivel judetean, s-a implicat si prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, chiar dacã cei de la Spitalul din Vulcan nu i-au solicitat direct ajutorul.

„Nu mi-au solicitat ajutorul, dar tin în permanentã legãtura cu primarul din Vulcan. Problema este cã cei de al Spitalul Municipal Vulcan au primit inclusiv un avans din banii de pe luna aceasta, care ar fi trebuit sã-i primeascã luna viitoare. Din câte am înteles, ei au cheltuit mai mult decât fondurile care le reveneau de al Casa de Asigurãri de Sãnãtate”, a explicat prefectul de Hunedoara. Problema este deosebit de spinoasã si vine din urmã de când s-au angajat cheltuieli mult mai mari decât veniturile spitalului, care a intrat pânã peste cap în datorii. La unitatea medicalã se implementeazã un program strict de redresare, pe 6 luni, dar dacã acesta nu va da rezultate s-ar putea ajunge la situatia în care vom vorbi despre primul spital închis de datorii si de un management neperformant! Spitalul municipal din Vulcan are 140 de angajati si este structurat pe sectiile de Boli Contagioase, Pediatrie, Interne, Recuperare Fizicã, Obstetricã-Ginecologie, Compartiment Primiri Urgente, ambulatoriul de specialitate si

laborator.

Carmen Cosman