8Monica Iacob Ridzi s-a angajat cã va fi vocea care sã atragã atentia asupra mineritului de huilã. Asta dupã ce am asistat la zeci de simpozioane, toate pe teme de minerit, fãrã finalitate. Deputatul din Valea Jiului s-a adresat marti celor din Parlament si le-a vorbit alesilor despre cel mai important bazin carbonifer al României, în speranta cã se va lua o decizie politicã.

„Nu de putine ori, în ultimii ani, am fost nevoitã sã ridic de la tribuna Parlamentului României problemele cu care se confruntã oamenii care mai muncesc astãzi în sectorul minier, energetic si conex din Valea Jiului. Pentru acesti oameni, locurile de muncã de la exploatãrile miniere, de la termocentralele de cãrbune si de la societãtile comerciale care deservesc aceste activitãti industriale reprezintã singura certitudine a unei activitãti care sã le asigure un viitor, lor si familiilor lor.

Din pãcate, asa cum deseori am remarcat deja, perspectivele sectorului minier si energetic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara nu par deloc încurajatoare. În ciuda unor semnale pozitive lansate de la Ministerul Energiei, de la Ministerul Economiei sau chiar de la Cabinetul Primului Ministru, încã acele decizii care sã asigure un viitor sigur pentru producãtorii de energie în sistem termo si, implicit, un viitor sigur pentru minerii Vãii Jiului, se lasã îndelung asteptate sau se împotmolesc în diverse interese ale altor producãtori de energie.

Desi nu am pretentia cã sunt un specialist al acestui important domeniu industrial pe care-l reprezintã exploatarea resurselor minerale conventionale, de ani buni mã preocupã în mod special temele legate de identificarea solutiilor pentru o dezvoltare durabilã a industriei miniere si energetice. Deseori, în întâlnirile oficiale pe care le-am avut pe tema identificãrii solutiilor pentru salvarea si, mai apoi, eficientizarea activitãtilor miniere din Valea Jiului, cei care trebuie sã ia o decizie eficientizarea activitãtilor miniere din Valea Jiului, cei care trebuie sã ia o decizie mi-au spus cã solutiile cele mai bune pentru cei din zona cunoscutã încã drept „cel mai important bazin carbonifer al tãrii”, trebuie sã porneascã de la Petrosani. În acest context, doresc sã vã informez cã am avut onoarea de a participa, în zilele de 18 si 19 aprilie 2013, la Petrosani, la un workshop de specialitate având ca subiect tocmai identificarea de solutii pentru dezvoltarea durabilã a resurselor minerale conventionale din România. Evenimentul, la care au participat personalitãti ale vietii academice, stiintifice, economice si sociale din tara noastrã, a prilejuit dezbaterea unor idei esentiale referitoare la perspectivele industriei miniere si energetice din România, în general si din Valea Jiului, în mod special.

Astãzi, sectorul minier si energetic din România se aflã din nou într-un necesar proces de reorganizare. În acest context, aportul specialistilor, al cadrelor academice si al tehnicienilor din productie, este unul esential, as îndrãzni sã spun chiar decisiv. În urma sesiunii de analizã si dezbatere a specialistilor din domeniu (academicieni, profesori universitari, cercetãtori, specialisti în managementul institutiilor din domeniul minier si energetic etc.) prezenti la workshopul de la Petrosani s-au desprins mai multe solutii viabile, a cãror aplicare sã conducã în final la sustenabilitatea si profitabilitatea industriei miniere si termoeneregtice din România.

Câteva dintre acestea ar putea consta în:

– construirea unui nou grup energetic la termocentrala de la Paroseni, care sã foloseascã huila din Valea Jiului;

– retehnologizarea termocentralei Mintia, în vederea utilizãrii în continuare a cãrbunelui, ca si combustibil si nu a gazului, asa cum s-a vehiculat în ultima perioadã;

– intrarea Complexului Energetic Hunedoara într-o nouã constructie energeticã, bazatã pe productia de energie pe utilizarea unui un mix de resurse (cãrbune, apã, vânt, soare etc.);

– revitalizarea sistemului de termoficare si extinderea lui la nivelul tuturor localitãtilor din  Valea Jiului si asigurarea, în acest fel, a încãlzirii locuintelor la un pret competititv;

– investitii minime în cadrul tuturor exploatãrilor miniere din Valea Jiului;

– pornirea exploatãrii resurselor aurifere si cuprifere din Muntii Apuseni, ceea ce ar însemna o mare piatã pentru energia produsã pe baza cãrbunelui din Valea Jiului;

– necesitatea implementãrii unui mecanism de colaborare între administratiile locale din Valea Jiului, CEH si sindicate, precum si societatea civilã.

Dincolo de aceste propuneri clare, pertinente si viabile am înteles, în urma dezbaterilor de la workshopul organizat de comunitatea localã din Petrosani cã solutii pentru un viitor sigur al activitãtii miniere si termoenergetice existã. Si încã nu putine. Pentru ca aceste solutii sã poatã fi puse în aplicare, este însã nevoie de o decizie politicã.

Din acest motiv, vã adresez, stimati colegi parlamentari, în primul rând dumneavoastrã si, mai prin intermediul dumneavoastrã, actualei clase politice responsabile, rugãmintea de a analiza cu maximã atentie pãrerile specialistilor pentru a fi în mãsurã sã adoptãm acele decizii care sã conducã la salvarea locurilor de muncã ale oamenilor si la sustenabilitatea sectorului energetic românesc. Pe aceastã cale, vã rog, domnule Prim Ministru Victor Ponta, domnule ministru al Economiei, Varujan Vosganian, domnule ministru al Energiei, Constantin Nitã, sã tineti cont de pãrerile specialistilor români în ceea ce priveste solutiile pentru viitorul industriei miniere si energetice din România. Aplicând aceste solutii, întocmai si la timp, salvãm zeci de mii de locuri de muncã pentru oamenii din Valea Jiului, din Deva si din judetul Hunedoara si, în acelasi timp, asigurãm independenta energeticã a României.

Cred cã atunci când evaluãm acest important sector de activitate pe care-l reprezintã exploatarea cãrbunelui si productia de energie prin arderea cãrbunelui, avem datoria sã luãm în analizã nu doar argumentele seci ale unor cifre contabile, ci în primul rând argumente care tin de o necesarã strategie energeticã si socialã a României. Privind astfel lucrurile, veti constata cu totii cã mineritul are viitor, cã existã si solutii pentru viabilizarea acestuia. Singurul lucru pe care oamenii din Valea Jiului, din întregul judet Hunedoara îl mai asteaptã de la dumneavoastrã, de la noi toti, este o decizie politicã înteleaptã”.

Diana MITRACHE