Iarna continua sa creeze probleme in judetul Hunedoara. 11 persoane din Aninoasa au fost evacuate, de urgenta sambata dupa-amiaza, dupa ce acoperisul blocului in care locuiesc risca sa se prabuseasca peste ei, sub greutatea stratului de zapada. Oamenii au auzit cum trosneste lemnul acoperisului si au sunat la 112, ingroziti ca s-ar putea prabusi peste ei. Imobilul de pe strada Libertatii a fost construit in 1901 si este destul de subred, in ciuda consolidarilor facute de-a lungul vremii. „Aud demult ca trosneste acoperisul si oricum ne asteptam la treaba asta. Astazi am luat hotararea sa intreb cine ne poate ajuta si am sunat la 112”, a declarat, sambata, Ioan Codrea, cel care a anuntat autoritatile.

Pompierii au evaluat situatia si si-au dat seama ca este extrem de grava, asa ca s-a decis interventia de urgenta. In ajutorul oamenilor au venit 15 pompieri ai detasamentului de la Petrosani, care au actionat cu o autospeciala cu scara. „Am deplasat la fata locului, in prima faza, un echipaj pentru evaluarea situatiei de la fata locului. Dupa aceea, s-a luat legatura cu autoritatile locale pentru evacuarea intregului imobil, deoarece exista riscul ca o portiune din acest acoperis sa se prabuseasca. Imobilele sunt foarte vechi, nu exista plansee de beton, ci numai plansee din scandura tencuita. Am deplasat la fata locului au autocamion de prima interventie, cu 15 subofiteri, si o autoscara mecanica pentru a incerca sa indepartam zapada”, a precizat comandatul Detasamentului de Pompieri Petrosani, Adrian Avram.

Incepe reparatia acoperisurilor

Autoritatile locale au luat decizia ca, de astazi, sa faca o evaluare a intregii situatii si sa inceapa consolidarea acoperisurilor pentru imobilele de colonie, impreuna cu  Inspectia de Stat in Constructii si o firma de specialitate. „Datorita caderilor abundente de zapada din ultimele 48 de ore, s-a depus foarte multa zapada pe acoperis, peste cea inghetata de la ninsorile precedente. Din cauza presiunii prea mari pe acoperis, dar si a faptului ca aceste cladiri sunt vechi, acoperisul a inceput sa cedeze.

Speram ca de luni sa putem face o situatie, ca sa consolidam nu numai acest acoperis, ci toate acoperisurile. Dupa cum se poate observa, toate acoperisurile din aceasta zona sunt in aceeasi situatie. Daca mai continua asa, este posibil ca si celelalte sa cedeze, pentru ca este foarte multa zapada”, a subliniat Ilie Botgros, primarul orasului, care spune ca din 1967 in Aninoasa iarna nu a mai fost atat de grea.

Oamenii s-au adapostit de unde au putut, pe la rude sau prieteni si nu se pot intoarce acasa pana nu se elimina pericolul.

Carmen Cosman