9Drumurile spre statiunile montane din Valea Jiului au fost uitate de reprezentantii Guvernului. În Valea Jiului sunt trei statiuni montane în dezvoltare. Este vorba de Parâng, Straja si Pasul Vâlcan, drumurile care fac legãtura între localitãti si statiuni sunt demne de a fi numite poligoane de încercare pentru conducãtorii auto.

Desi acestea au fost incluse în urmã cu câtiva ani în Planul National de Dezvoltare a Infrastructurii, fondurile guvernamentale nu au mai ajuns în Valea Jiului, iar fiecare primãrie se descurcã cum poate. Spre exemplu, administratia localã de la Petrosani a demarat un proces de reabilitare partialã a drumului ce duce spre Parâng. Totul se deruleazã cu bani de la bugetul local.

” Deja am intrat cu reparatiile pe el de joi, vom repara ceea ce avem de fãcut si sigur cã din pãcate nu vom face o investitie majorã acolo, este vorba de covorul asfaltic, lucrurile se vor derula în fiecare primãvarã cam la fel. O valoare foarte mare pe care deocamdatã nu ne o putem permite însã pe aceastã portiune va fi fãcutã si canalizarea si deocamdatã preferãm sã nu facem aceste lucrãri pânã nu introducem si canalizarea si doar dupã aceea sã ne ocupãm de infrastructurã.

A fost inclus dar din pãcate programul s-a sistat ca si celelalte programe guvernamentale care nu mai au finantare”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.  Nici la Lupeni situatia nu este îmbucurãtoare. Aici bani au fost alocati de cãtre Consiliul Judetean, însã dupã ce tronsonul a fost preluat de Ministerul Dezvoltãrii banii au fost retrasi.

9-1”Dupã cum se stie drumul spre Straja apartine de CJH, este adevãrat cã nu se prezintã într-o situatie prea bunã în acest moment, acum doi ani de zile CJH a aprobat 20 de miliarde de lei vechi dar din pãcate Ministerul Dezvoltãrii a preluat la acea datã acel dreum la programul national de drumuri, acei 10.000 de km, si nu l-au fãcut. Acum urmeazã cã din nou CJH sã aloce bani si sã-l facã, speram sã se rezolve în acest an pentru cã nu se prezintã într-o situatie bunã si avem si noi reclamatii din partea cetãtenilor si a celor care au cabane în Straja”, a declarat Gabriel Lungu, city managerul municipiului Lupeni.

Cel mai entuziasmat este primarul municipiului Vulcan, care spune cã drumul spre statiunea montanã din localitate va intra în reabilitare în acest an.

”Drumul este tot acolo, am început cu câtiva ani în urma reabilitarea lui si am fãcut cam un kilometru, programul s-a mentinut în continuare si în acest an s-au reluat lucrãrile, a fost licitatã, constructorul a fãcut deja mãsurãtorile si sperãm cã din vara sã intrãm iar la reabilitarea drumului spre Pasul Vulcan. Este un obiectiv important si banii nu sunt opriti pentru o asemenea investitie. Este un priect pe fonduri europene si coordonat de CJH. Mai avem finantare si pentru drumul din Dealul Babii, Merisor, drum important care îi va scuti pe toti cei care vor vrea sã meargã la Deva cu aproximativ 20 de km. Sunt obiective importante pentru acest an dar si pentru la anul pentru cã sunt lucrãri mari”, a precizat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Deficientele din statiunile montane din Valea Jiului sunt multiple, acestea fiind însã departe de a fi rezolvate în conditiile în care fondurile au fost stopate.

Monika BACIU