11Miel sau altceva? Aceasta este întrebarea care se pune în cazul celor care cumpãrã miei sacrificati în bãtãturã si nu în punctele de sacrificare autorizate. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare din Valea Jiului atrag atentia cumpãrãtorilor sã îsi achizitioneze mieii de Paste doar din punctele de sacrificare autorizate, altfel existând surpriza ca acestia sã cumpere altceva în afarã de miel.

”Cei care sacrificã mieii în gospodãria proprie poate sã îi consume sãnãtosi. Nu au voie sã îi comercializeze. Comercializarea se face numai în punctele autorizate, cu miei sacrificati controlati sanitar-veterinar.

În Valea Jiului sunt trei puncte de sacrificare, în spatele pietei din Petrosani, în spatele pietei din Vulcan si în Lupeni punct organizat de SC Comexim R”, a declarat medicul coordonator DSVSA Valea Jiului, Gheorghe Cristea.

Sacrificarea mieilor în bãtãturã este un obicei care se practicã si în Valea Jiului. Un produs care nu este testat din punct de vedere sanitar-veterinar poate reprezenta un pericol pentru sãnãtatea celor ce îl consumã.

”Mieii sacrificati în gospodãria proprie sau în alte locuri la colt de garaj, pe marginea trotuarelor pot constitui un pericol si pot exista surprize ca în loc de miel sã fie altceva si la miei sunt o serie de boli transmisibile la om de genul parazitozelor si bolilor infecto-contagioase care pot afecta sãnãtatea omului.

11-1Atragem atentia consumatorilor sã consume, sã cumpere miel din punctele autorizate, miel examinat, marcat cu stampilã de control sanitar-veterinar”, a mai spus sursa citatã.

De cele mai multe ori, locuitorii din Valea Jiului care pãstreazã traditiile de Paste îsi cumpãrã mieii direct din curtile crescãtorilor. Acestia de cele mai multe ori nu sunt supusi unor analize de calitate.

Monika BACIU