Aproape 80 de medici, asistente si personal auxiliar de la Spitalul Municipal Vulcan au protestat în curtea institutiei medicale, nemultumiti de faptul cã îsi vor primi salariile înjumãtãtite.

În conturile spitalului nu sunt suficienti bani pentru plata salariilor, desi luna trecutã oamenii au fost de acord sã li se diminueze retributiile tocmai ca sã ajute institutia medicalã sã treacã peste problemele financiare. Nici cele câteva sute de lei, cât reprezintã retributiile lunare, nu mai pot fi achitate, dar edilul Vulcanului pretinde cã unele persoane se „lãfãie” cu salarii de 8.000 – 10.000 de lei lunar!

1-2Dupã ce au fost de acord sã li se diminueze salariile cu câteva sute de lei, ca sã ajute institutia medicalã sã iasã din problemele financiare cu care se confruntã, angajatii  Spitalului Municipal Vulcan s-au trezit cã nici retributiile diminuate nu mai pot sã si le ia. Pe motiv cã nu sunt suficienti bani în conturi, conducerea spitalului a decis sã achite doar 50% din salariile angajatilor, urmând ca diferenta sã le fie datã… când vor fi bani, adicã nu se stie când. Acest lucru a stârnit nemultumirea medicilor si asistentelor, mai ales cã Primul Ministru anunta cã pânã la finele acestei luni bugetarii îsi vor primi inclusiv drepturile salariale aferente lunii aprilie. „Premierul Victor Ponta anunta cã, pânã de Patsti bugetarii primesc si salariile pe luna aprilie si noi nu ne primim nici banii pe luna martie. Cum este posibil asa ceva? Nu este normal si din acest motiv am protestat”, a declarat unul dintre cadrele medicale participante la protestul spontan. Timp de câteva ore oamenii au asteptat în zadar sã vinã cineva din conducerea Primãriei Vulcan, care coordoneazã activitatea spitalului, sã le explice de ce s-a ajuns la aceastã situatie, dar în zadar. Nici managerul institutiei medicale, numit de primarul Gheorghe Ile, nu a fost la discutii, pe motiv cã a lipsit astãzi din localitate. În total, la protest au participat aproximativ 80 de persoane angajate la Spitalul Municipal Vulcan, dar pe toatã durata actiunii s-a asigurat în totalitate asistenta medicalã, atât la Urgente, cât si pe sectii. Conform contractului de muncã, oamenii ar fi trebuit sã-si încaseze salariul în data de 15 aprilie, dar acest lucru nu s-a întâmplat iar luni au aflat cã li se va achita doar jumãtate din drepturile salariale. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, spune cã vina este la Casa de Asigurãri de Sãnãtate, iar în luna mai problemele financiare se vor rezolva.1-1 “Am fãcut demersuri si am obtinut, în plus, încã 15 paturi, care vor intra din luna mai în functiune. Atunci se vor rezolva problemele. (…) Casa de Asigurãri deconteazã la jumãtate fatã de cheltuielile reale si aici este problema. Eu nu am de unde sã le dau bani de salarii”, sustine Gheorghe Ile. Edilul sef din Vulcan a precizat cã la institutia medicalã a fost pus în aplicare, pe o perioadã de 6 luni, un program de reabilitare, care a presupus reducerea salariilor angajatilor, în timp ce 20 de persoane sunt plãtite direct de muncipalitate. Ile sustine cã, în timp ce el cautã solutii de redresare “unii se lãfãie”, cu salarii de 80 – 100 de milioane de lei vechi. Cine sunt acestia? Mister,

pentru cã primarul nu a vrut sã dezvãluie numele lor.

–-

„Nici bani sã facem cinci ouã de sãrbãtori nu avem. Ni s-au tãiat toate sporurile si am înteles chiar dacã am fost nemultumiti pentru cã am pierdut niste bani la salariile care erau oricum mici. Ne-au spus cã vor da jumãtate de salariu si a trecut data de 15 si nu au dat un leu. Asa nu se mai poate, nu putem munci fãrã sã ne primim lefurile. Avem credite, copii si familii de întretinut. Cei mai multi dintre noi suntem supãrati cã nici nu ni se spune când ne vom recupera banii. Dacã nu vor rezolva problema suntem hotãrâti sã oprim munca si dacã este nevoie vom merge chiar si în fata Prefecturii Hunedoara pentru a protesta”, au spus angajatii nemultumiti.

–-

2.200 de lei –   salariul de medic, cu gãrzi cu tot

Pe de altã parte, salariile personalului angajat nu sunt nici pe departe atât de mari cum sustine edilul, asta dacã ne referim la personalul medical. Astfel, un brancardier abia ajunge la 900 de lei lunar, în timp  ce un medic la urgente câstigã, cu tot cu gãrzile efectuate, 2.233 de lei pe lunã. În acelasi timp, conform datelor oficiale, Casa de Asigurãri de Sãnãtate a achitat pentru luna martie toatã suma datoratã Spitalului Municipal Vulcan, însã managerul a ales ca banii sã meargã pentru plata datoriilor cãtre Fisc. Miscarea este de înteles, pentru cã altfel nu s-ar mai fi putut negocia nou contract cu Casa, dar nu au mai rãmas si bani de salarii. “S-a încercat sã se obtinã, cum s-a mai fãcut si altã datã, un avans de la Casa de Asigurãri, dar acestia nu au avut decât vreo 500 de milioane de lei vechi disponibili. Spitalul mai avea încã vreo 700 de milioane de lei în conturi, adicã în total putin peste 1,2 miliarde de lei vechi, dar suma ajunge doar pentru o jumãtate din salarii”, au spus surse oficiale, care doresc sã-si pãstreze anonimatul.

Protestul de luni s-a încheiat, dar marti, la ora 8.00, oamenii protesteazã din nou în curtea spitalului cerându-si drepturile salariale.

Carmen Cosman