Dascãlii din scolile orasului omorât de autoritãti/politicieni, Aninoasa, stiu cã trebuie sã continue educatia copiilor de aici la standardele secolului XXI. În viziunea lor, copiii sunt cei care pot salva lumea, si Aninoasa, drept pentru care trebuie sã existe o pepinierã valoroasã ”pentru vremea ce va sã vie”.

Scolile Gimnaziale ”Sfânta Varvara” si cea din Iscroni, Aninoasa, au lansat proiectul educational ecologic „O scoalã verde, o scoalã pentru viitor”, care se desfãsoarã în perioada 15 aprilie  – 8 iunie 2013.

”Proiectul s-a nãscut ca urmare a necesitãtii responsabilizãrii si constientizãrii elevilor fatã de problemele mediului, tinând cont si de situatia actualã a orasului Aninoasa. Totodatã, proiectul vrea sã gestioneze spiritul civic si implicarea elevilor pornind de la cele mai banale acte pe care le fac acestia zilnic, pânã la adoptarea unui stil de viatã ecologic. Activitãtile din cadrul proiectului, completate apoi cu chestionarele de evaluare si portofoliile, pot conduce la o dezbatere în cadrul Scolii Gimnaziale ,, Sf. Varvara”  Aninoasa si Scoala Gimnazialã Iscroni – structurã, între cadrele didactice, Consiliul Reprezentativ al Pãrintilor si Consiliul elevilor, pentru agreerea unui optional transcurricular ,, Educatia Ecologicã ”. Acest optional ar cuprinde teme si activitãti abordate din punct de vedere al mai multor arii curriculare si discipline.

Proiectul vrea sã initieze premizele cãtre un învãtãmânt modern, bazat pe formarea unor competente, predarea – învãtarea interdisciplinarã fiind o conditie importantã. Corelarea cunostintelor de la diferite materii de învãtãmânt contribuie substantial la realizarea educatiei elevilor, la formarea si dezvoltarea flexibilitãtii gândirii, a capacitãtilor de a aplica cunostinte în practicã.

Considerând cã în sistemul educational al societãtii viitoare, este nevoie de stimularea creativitãtii, acest lucru poate fi posibil prin promovarea interdisciplinaritãtii. Elevii nu trebuie educati pentru lumea de azi, deoarece nu se stie cum va fi lumea lor si este nevoie sã fie învãtati sã se adapteze” – spune directorul Scolii, Elena Pascu.

Cadrele didactice au ales si un proverb ca motto al proiectului, care este grãitor, mai ales în situatia în care se aflã acum orasul Aninoasa:

„Dacã te gândesti la anul care urmeazã, arã pãmântul!/

Dacã te gândesti la urmãtorii zece ani, planteazã arbori!/

Dacã te gândesti la urmãtorii o sutã de ani, educã copiii!”

Institutiile care au fost convinse sã devinã partenere în acest proiect sunt Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, Primãria orasului Aninoasa, Directia Silvicã Hunedoara si SC Pregoterm SA Vulcan.

Ileana Firtulescu