Cartierul petrosenean Colonie s-a transformat într-un fel de supermarket axat pe comercializarea materialelor de constructie la mâna a doua. Principalele produse scoase la mezat sunt cãrãmizile si tiglele care sunt vândute din cãrute sau chiar din fata caselor, acolo unde acestea sunt expuse la fel ca si într-un magazin.

Cãrãmizile si tiglele  sunt vândute la bucatã, pretul unui astfel de produs fiind de 30 de bani. În marea lor majoritate, materialele de constructie provin de la ultimele clãdiri lãsate de izbeliste în zona garajului firmei Apa Serv Valea Jiului. Mai exact, din imobilul în care si-a derulat, pânã în aceastã lunã, activitatea Laboratorul de metrologie al respectivei firme. Pânã una alta, cei de la Apa Serv au înãltat un gard menit a-i apãra de atacurile celor care cautã materiale refolosibile. „Am instalat un gard din plasã pentru a ne proteja utilajele si masinile dar, tare mi-e teamã cã si acesta va dispãrea pentru cã este din metal. Cred cã va trebui sã punem si niste oameni sã-l pãzeascã si sper sã nu ajungem în situatia în care sã fim si noi atacati de cei care subtilizeazã materiale de constructie sau fier vechi. Spre norocul nostru am anticipat oarecum problemele ce vor decurge dupã ce vom pãrãsi respectiva clãdire. Nu de alta, dar, laboratorul de metrologie nu avea o locatie prea grozavã, aici în Colonie”, a declarat Florin Donisã, sef Departament Exploatare SC Apa Serv SA Valea Jiului.

Dupã ritmul rapid în care este demolatã, respectiva clãdire (ridicatã în anul 1885) ar putea sã disparã total în urmãtoarele câteva zile. În acest timp, nici cei cãrora le-ar apartine imobilul (pare-se cã primãria din Petrosani), nici politia sau jandarmii nu intervin pentru a stopa furturile de materiale. În plus, modul în care este demolatã aceasta ar putea produce o adevãratã dramã, tinând cont de faptul cã demolatorii actioneazã de jos în sus.

Mircea Nistor