ITM cere investitii minime pentru sãnãtatea minerilor

8Inspectorii de muncã din Valea Jiului cer investitii minime în asigurarea sãnãtãtii si securitãtii minerilor. Aceasta a fost principala concluzie a simpozionului la care ITM a invitat reprezentantii minerilor si ai firmelor care fabricã utilaj minier.

Nu e nevoie de bani multi, pentru a le asigura celor din subteran un mediu în care sã nu se mai îmbolnãveascã. Inspectorii de muncã cred cã angajatorii pot face sã scadã numãrul minerilor bolnavi de silicozã, sau de diferite afectiuni ale oaselor ori coloanei vertebrale, care au crescut simtitor. „Cu ocazia Zilei Internationale a Sãnãtãtii si Securitãtii si Sãnãtãttii în Muncã ce va avea loc în 28 aprilie, la nivel mondial se vorbeste despre prevenirea bolilor profesionale. Este o temã de inetres, pentru cã vom avea si noi mai multe boli profesionale, decât accidente de muncã. Numai la Mina Lonea, în ultimul timp, sunt peste 19 noi cazuri de boli profesionale”, a declarat Ileana Bodea sefa SSM din ITM Valea Jiului.

Investitiile ar fi minime si asta le-au sugerat inspectorii ITM angajatorilor minerilor. Asta pentru cã cei din subteran au probleme cu coloana vertebralã, cu plãmânii, sau cu urechile, iar angajatorii trebuie sã tinã cont de asta. „Practic, le-am zis sã porneascã de la cauzele bolilor. Avem 3 probleme mari cauze: expunerea la pulberi, care produce silicozã, manipularea manualã a maselor, care produc discopatii si hernii de disc, boli grave ale coloanei vertebrale, iar pe locul 3, sunt hipoacuziile, provocate de zgomote. Angajatorii trebuie sã-si facã o analizã si chiar dacã nu sunt echipamente ca în occident, totusi, angajatorii pot sã facã asa încât sã mentinã profilul lucrãrii miniere asa încât minerii sã nu fie nevoiti sã meargã cocosati, sã instruaiscã oamenii asa încât sã nu ridice greutãti singuri. Si cu o investitie mai micã ei pot îmbunãtãti conditiile de muncã”, a mai spus Bodea.

Nici stresul nu e lãsat deoparte, iar asta s-a demonstrat si în cazul ortacului care a fost gãsit spânzurat în atelierul de reparat locomotive din Lupeni. „Stresul nu a fost cuprins în tema simpozionului de acum, dar pentru cã bolile profesionale tind sã egaleze accidentele de muncã si evenimentele datorate stresului tind sã depãseascã accidentele de muncã. Ati vãzut suiciduri, infarcturi, accidente vasculare. Vom mai avea o campanie pe aceastã temã în 2013”, a conchis Ileana Bodea.

Zeci de oameni care lucreazã în subteran dobândesc boli profesionale, iar asta si pentru cã vârsta lor este tot mai înaintatã.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.