Mineritul poate fi salvat, dacã existã vointã politicã. Aceasta este concluzia care s-a desprins dupã workshop-ul organizat timp de douã zile la Petrosani si la care au participat specialisti în domeniu, precum si oameni politici.
Întâlnirea a avut ca subiect identificarea de solutii pentru dezvoltarea durabilã a resurselor minerale conventionale din România si a reunit personalitãti ale vietii academice, stiintifice, economice si sociale din tara noastrã.
Iar în urma sesiunii de analizã si dezbatere a specialistilor din domeniu s-au desprins mai multe solutii viabile, a cãror aplicare sã conducã în final la sustenabilitatea si profitabilitatea industriei miniere si termoeneregtice din România. Câteva dintre acestea ar putea consta în construirea unui nou grup energetic la termocentrala de la Paroseni, care sã foloseascã huila din Valea Jiului, retehnologizarea termocentralei Mintia, în vederea utilizãrii în continuare a cãrbunelui, ca si combustibil si nu a gazului, asa cum s-a vehiculat în ultima perioadã, intrarea Complexului Energetic Hunedoara într-o nouã constructie energeticã, bazatã pe productia de energie pe utilizarea unui un mix de resurse (cãrbune, apã, vânt, soare etc.), revitalizarea sistemului de termoficare si extinderea lui la nivelul tuturor localitãtilor din Valea Jiului si asigurarea, în acest fel, a încãlzirii locuintelor la un pret competititv, investitii minime în cadrul tuturor exploatãrilor miniere din Valea Jiulu precum si pornirea exploatãrii resurselor aurifere si cuprifere din Muntii Apuseni, ceea ce ar însemna o mare piatã pentru energia produsã pe baza cãrbunelui din Valea Jiului.
Pe de altã parte, cei prezenti au cãzut de acord asupra necesitãtii implementãrii unui mecanism de colaborare între administratiile locale din Valea Jiului, CEH si sindicate, precum si societatea civilã. Prezentã la dezbateri, deputatul Monica Iacob – Ridzi s-a angajat sã ducã rezultatul discutiilor în Parlamentul României. „Am înteles, în urma dezbaterilor de la workshopul organizat de comunitatea localã din Petrosani cã solutii pentru un viitor sigur al activitãtii miniere si termoenergetice existã si încã nu putine. Pentru ca aceste solutii sã poatã fi puse în aplicare, este însã nevoie de o decizie politicã. Tocmai de aceea, m-am angajat ca raportul pe care specialistii participanti la workshopul de la Petrosani îl vor întocmi în urma acestei sesiuni de lucru, sã-l prezint în Parlamentul României”, a declarat Monica Iacob Ridzi. De asemenea, aceasta spune cã va adresa si membrilor Cabinetului Ponta, în mod special ministrilor responsabili cu sectorul industrial al Vãii Jiului si al judetului Hunedoara, rugãmintea de a analiza cu maximã atentie pãrerile specialistilor pentru a putea lua acele decizii care sã conducã la salvarea locurilor de muncã ale oamenilor si la sustenabilitatea sectorului energetic românesc.
„Îi rog si pe aceastã cale pe domnii ministri Varujan Vosganian si Constantin Nitã sã tinã cont de pãrerile specialistilor români în ceea ce priveste solutiile pentru viitorul industriei miniere si energetice din România. Aplicând aceste solutii, întocmai si la timp, salvãm zeci de mii de locuri de muncã pentru oamenii din Valea Jiului, Deva din judetul Hunedoara si, în acelasi timp, asigurãm independenta energeticã a României”, a mai spus parlamentarul.
Carmen Cosman