CNH beneficii de aproape 100 de mii de lei de pe urma contractelor de distributie a energiei electrice. Compania Nationalã a Huilei Petrosani are dreptul de a furniza energie electricã. Pe site-ul celor de la Autoritatea Nationalã pentru Reglementare în Domeniul Energiei se regãsesc informatiile despre licenta de distributie a energiei electrice. Cei de la CNH au avut licentã valabilã pe o perioadã de 25 de ani cu începere din anul 2008.

”ANRE a aprobat prin decizia 2219/23.10.2008 Licenta de distributie a energiei electrice nr.847/2008 pentru CNH-SA, cu termen de valabilitate 25 de ani”, se aratã si într-un rãspuns remis de reprezentantii CNH cãtre redactorii cotidianului

Cronica Vãii Jiului. Conform ANRE, licenta de distributie a energiei electrice de cãtre CNH este valabilã pânã în 01.10.2033.

Beneficii

În urma licentei pentru distributiea energiei electrice, cei de la CNH au încasat în cursul anului trecut aproape o sutã de mii de lei. Este vorba de contractele pe care vechea societate a huilei le-a avut încheiate cu diferite persoane si nu numai.

”Conform Raportului financiar estimat pentru anul 2012, beneficiile pentru activitatea licentiatã au fost de 99.815 lei pentru anul calendaristic 2012”, se mai aratã în acelasi rãspuns remis de CNH.

Cei de la societatea huilei nu pot furniza informatii cu privire la persoanele care au beneficiat de pe urma acestor contracte cu CNH-ul.

3-1”Beneficiarii serviciului de distributie a energiei electrice au fost consumatorii racordati la instalatiile proprii ale CNH-SA, care nu au avut posibilitate de racordare la distribuitorul principal de energie electricã SC Enel Distributie si se regãsesc în vecinãtatea unitãtilor miniere; au prestat diverse servicii pentru unitãtile miniere (spãlãtorii, cantine pentru mineri); au desfãsurât activitãti pe suprafete si locatii închiriate de la unitãti miniere (bancomate, aparate de cafea, chioscuri alimentare, etc). Potrivit prevederilor art.12 lit.d din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, informatiile cu privire la datele personale sunt exceptate de la accesul liber al cetãtenilor. În contextul acestor prevederi nu vã putem pune la dispozitie, conform solicitãrii dvs., numele beneficiarilor în cauzã”, se mai aratã în rãspuns.

Contracte reziliate

O datã cu divizarea Companiei Nationale a Huilei Petrosani au fost reziliate contractele cu beneficiarii, însã societãtile nou înfiintate respectiv Societatea Nationalã a Huilei si Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului au încheiat noi contracte

pentru distributiea energiei electrice.

”Contractele detinute de CNH-SA cu beneficiarii serviciului de distributie au fost reziliate, odatã cu înfiintarea societãtilor SNÎMVJ-SA si SNH-SA. Pentru alimentarea în continuare a beneficiarilor au fost încheiate contracte cu noile societãti înfiintate. Conform specificatiilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/ 2012, art.10 pct.5. alin. d. si e. se permite desfãsurarea activitãtii de distributie a energiei electrice si fãrã detinerea licentei. Cu toate acestea SNH-SA a efectuat demersuri pentru obtinerea licentei de distributie a energiei electrice”, mai comunicã reprezentantii CNH.

Scandal în urmã cu o lunã de zile

În urmã cu o lunã de zile un scandal a zguduit Societatea Nationalã a Huilei. A fost vorba de identificarea unei retele care transportã energie electricã la Cabana Voievodu. Printre posesorii de cabane este si un fost sef al fostei Companii a Huilei. Poate cã n-ar fi nimic în neregulã dacã sefii minerilor nu s-ar încurca în declaratii si contrazice unul pe altul. Astfel, în timp ce directorul Societãtii Nationale a Huilei din Petrosani, Nicolae Drãgoi sustine cã instalatia de electricitate fãcutã cu resursele EM Lonea merge la o statie de captare a apei ce apartine subunitãtii miniere.

„Referitor la alimentarea Cabanei Voievodu, noi SNH nu alimentãm Cabana Voievodu ci o statie de ape de unde este alimentatã EM Lonea. De la acea statie este alimentatã acea cabanã Voievodu, dar este alimentatã contorizat. O sã trimit corpul de control referitor la alimentarea cabanei unui fost director al CNH, dar nu am cunostintã de asa ceva si nu s-a fãcut o asemenea alimentare la acea cabanã. O sã trimit corpul de control, dar stiu cã nu sunt probleme la EM Lonea”, declara în urmã cu câteva sãptãmâni generalul SNH, Nicolae Drãgoi.

Inginerul sef de la Lonea sustine cã de fapt reteaua nici nu are curent pe ea si cã s-a fãcut cu materialele minei pentru cã asa era normal.

„Sunt niste consumatori pe care nu pot sã-i dau, acum nu este în functiune. Existã cereri din partea mai multor persoane si sunt montate aici (n.r. echipamentele electrice al EM Lonea) ca urmare a solicitãrii mai multor persoane care locuiesc în zonã. A unor lucrãtori de la Mina Lonea, a patru oameni ai muncii si pentru cã în zonã nu existã o altã posibilitate de alimentare cu energie electricã”, spunea la momentul respectiv Gabriel Zamora, inginer sef EM Lonea.

CNH Petrosani, actuala SNH a mai fost în centrul unui scandal asemãnãtor în urmã cu circa trei ani de zile când s-a descoperit cã minerii trudeau în subteran iar sefii fãceau afaceri necurate pe spatele lor. Atunci s-a fãcut o anchetã penalã pentru a se constata cum vinde mina energie electricã si dacã sunt prejudicii. Nimeni n-a fost tras la rãspundere desi s-a constatat cã unitatea minierã a fost prejudiciatã. Ar mai fi de spus cã fostul CNH astãzi Societatea Nationalã a Huilei a avut pierderi de 8 milioane de lei într-o

singurã lunã de functinare si va intra sub administrare specialã pentru a evita

falimentul. Ar mai fi de precizat cã seful actual care nu vede nimic în neregulã, a fost certat în public de cãtre ministrul Energiei, Costantin Nitã, pentru cã nu a redus pierderile dar mai ales furturile de la compania pe care o conduce.

Monika BACIU